Glada barn med hjälmar

Att göra i Eskilstuna tillsammans med barn

Det finns mycket att göra i Eskilstuna för barn och barnfamiljer. På den här sidan tipsar vi om besöksmål och aktiviteter som passar barn i olika åldrar.

Barnsligt skoj för hela familjen

Är du redo? Det finns en överhängande risk att det blir svårt att välja... Många av aktiviteterna och besöksmålen går att ta sig till utan bil, och du hittar också flera kostnadsfria förslag i listan.

Kontakta Eskilstuna Tourist Information om du vill ha hjälp att planera ditt besök i Eskilstuna.

Snurr, gung, bad och nära-djur upplevelser på Parken Zoo

På Parken Zoo kan du träffa djur från världens alla hörn i djurparken eller roa dig i nöjesparken. Det finns härliga åkattraktioner och ett utomhusbad för den som behöver svalka ned sig. Allt ingår i entrépriset.

Plaska loss på Munktellbadet

I det industrihistoriska området Munktellstaden hittar du ett av Sveriges mest moderna badhus – Munktellbadet. Här finns ett familjebad, enklare rutschbana, klättervägg, poolbio och mycket mer. Badet ligger alldeles intill Eskilstunaån med en spektakulär vy.

Lek och lär på Lilla stadsmuseet

Besök utställningen Lilla stadsmuseet på Eskilstuna stadsmuseum där barnen lär sig om Eskilstunas historia genom pedagogisk lek. Utställningen har skapats med ledorden glädje, upplevelse och kunskap! Fri entré.

Provsitt gamla traktorer på Munktellmuseet

På Munktellmuseet kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Här finns även en helt ny interaktiv utställning där barn och vuxna kan ta del av Volvo CE’s fantastiska innovationer. Museets uppgift är att samla, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment. Och det bästa – barnen får klättra upp i maskinerna och provsitta!

Grön traktor med texten Bolinder-Munktell

Fotograf: Therese Andersson

Besök Sundbyholm och lyssna på sagan om Sigurdsristningen

Sundbyholm är ett naturskönt område strax utanför Eskilstuna. Här hittar du Sundbyholms slott, badplats, lekplats, vandringsleder och en hamn där man kan titta på båtar och äta god glass.

Från gästhamnen finns en kort vandringsstig bort till Sigurdsristningen som passar bra att promenera tillsammans med barn. Sigurdsristningen är en av landets mest uppmärksammade fornlämningar. Väl på plats kan ni lyssna på sagan om ristningen i mobiltelefonen och leka eller ha picknick i den vackra bokskogen.

Åk båt

Låt själva resan bli höjdpunkten! Det finns goda möjligheter att ta en tur med båt från Sundbyholm och Torshälla. Städerna är belägna mellan Mälaren och Hjälmaren.

Fiska

Eskilstuna är staden där du kan fånga din egen regnbågsöring mitt i centrum. Du kan också fiska i de närliggande sjöarna Hjälmaren och Mälaren.

Flöte på metspö

Fotograf: Micke Sandström

Lek loss i en av alla lekparker

I Eskilstuna och Torshälla finns gott om lekmöjligheter utomhus. Prova någon av alla de lekplatser som finns runt om i staden. Flera har roliga teman som rymdlekplatsen i Årby, djungelparken i Rothoffsparken och äventyrsparken med tema sjöfart i Torshälla.

Tornlekplatsen i Stadsparken är en av Eskilstunas populäraste. Lekplatsen är inspirerad av äldre byggnader som finns eller funnits i Eskilstuna.

Lekpark i trä, tinnar och torn i rött, gult och orange

Bada i det fria

För den badsugne finns det många badplatser att välja mellan i Eskilstuna. Sundbyholm, Vilsta, Skjulsta och Mälarbaden är populära och välkända bad, medan Pottskär, Slätviken och Ängsholmen är lite mindre och lugnare. Vill du bada i tempererade pooler är Parkenbadet i Parken Zoo ett bad som passar familjer med barn i alla åldrar (ingår i entrébiljetten till Parken Zoo, det går ej att lösa separat biljett till badet).

Testa på livet som smed i Rademachersmedjorna

Ett av Eskilstunas största besöksmål är friluftsmuseet Rademachersmedjorna. Du hittar de välbevarade husen från Reinhold Rademachers smidesmanufaktur från 1650-talet. Besök hantverkarna som finns i området eller följ med på någon av de guidade visningarna som hålls sommartid. För barnen finns en leksmedja där man kan testa på livet som smed.

Äventyrsbanan i Vilsta (måste förbokas)

Söker du en utmaning och gillar höga höjder? Då är Äventyrsbanan i Vilsta en aktivitet för dig! Banan går över 25 stationer på fem till nio meters höjd och avslutas med en linbana. Äventyrsbanan är en bokningsbar aktivitet för grupper från åtta personer. Obs – längdkrav finns, passar lite äldre barn.

Escape Room i Eskilstuna (måste förbokas)

Gillar du spänning och att lösa gåtor? Prova Escape Room i Eskilstuna. Aktiviteten bokas för små grupper om 2-7 personer och tillsammans kämpar gruppen mot klockan för att ta sig ut ur ett låst rum. Passar barn från 8 år i vuxens sällskap.

Ät lokalproducerad glass

Ett populärt besöksmål sommartid är Slagsta Glass. Hit vallfärdar Eskilstunaborna för att njuta av lokalproducerad glass. Hos Wäsby Cafe Gröna Villan i Torshälla och på Bistro Wäsby kan du njuta av egenproducerad italiensk glass. Även konditorierna Janeling och Amarant tillverkar sin egen gelato.

Hyr kanot & kajak

Det är alltid nära till vattnet i Eskilstuna! Med kanot eller kajak kan du paddla rakt genom staden längs ån som rinner mellan Torshälla och Eskilstuna. Turen som börjar i Skogstorp är av familjekaraktär och lämpar sig väl för nybörjare.

Spela minigolf

Att spela minigolf är en aktivitet som passar både stora och små. Intill Parken Zoo och Eskilstuna Bangolfklubb vid Vilsta Camping finns fina utomhusbanor och på Munktellarenan finns en inomhusbana.

Spela padel på Padel Sports Club

På Padel Sports Club finns en minipadelbana perfekt lämpad för de allra yngsta. Välj mellan minipadel med mjuk eller hård boll och fotbolls- eller tennispadel. Aktiviteten passar både för vuxna och barn tillsammans eller för barnen att spela på egen hand. Du bokar bana enkelt via appen Playtomic eller Padel Sports Clubs webbsida.

Bowla

På Eskilstuna Bowlingcenter i centrala Eskilstuna kan du bowla, köra femkamp och spela shuffleboard. Du kan också arrangera ditt barnkalas här.

Skejta på ZeroOneSix

I Eskilstuna finns en av Sveriges bästa inomhushallar för skateboard, kickbike, BMX och inlines - ZeroOneSix. Här kan du spendera en heldag om du är den sorten som gillar fart och trixande. Här kan du även arrangera kalas.

Gå på bio

Vill du se film? I Eskilstuna finns två fantastiska biografer att välja mellan.

Besök Leos Lekland

Låt barnen leka loss på Leos Lekland. Här finns mängder av rutschkanor och roliga klättermöjligheter. På Leos står leken, bus och rörelse i centrum. Här hittar du även restaurang och café som passar både barn och vuxna. Kalasmöjligheter finns.

Studsa loss och öva parkour på Hop N Pop

Hop N Pop är en 1700 kvadratmeter stor trampolinpark med studsmattor, multisportarena, hinderbana, parkourpark och mycket mer. En perfekt plats att rasta ben fulla av spring. Här arrangeras även kalas och aktiviteter som passar barn, ungdomar och vuxna med barnasinnet kvar.

Besök ett naturreservat eller ett friluftsområde

En av Eskilstunas unika tillgångar är just närheten mellan stadskärna och natur. Packa picknickkorgen, ta med svamp/bärkorgen och gör en utflykt till någon av Eskilstunas naturreservat eller friluftsområden. Eskilstuna har flera vackra naturreservat med allt från Mälaröar och öppna landskap till trollska skogar. Har du ett stormkök? Att laga mat och äta i naturen är ju alltid lite extra gott.

Basta i Skjulsta

Skjulstabastun som är öppen för alla är en trevlig plats att besöka året om. Värm upp kroppen i bastun för att sedan ta ett dopp vid bryggan.

Middag med cirkustema på Pinchos

På barnens favoritrestaurang Pinchos finns lekfulla maträtter och alkoholfria godisdrinkar. Inredning, personal och till och med toaletten bjuder på en cirkusupplevelse. Barnen kan även beställa maten själva med hjälp av en app.

Gör en utflykt

Mindre än 30 minuter från Eskilstuna:

  • Arsenalen, Strängnäs är Skandinaviens största militärfordonsmuseum och visar den militära fordonsutvecklingen från 1900-talets början fram till idag.
  • Miniature Kingdom i Kungsör är en modelljärnväg som är uppbyggd i en miniatyrvärld, vilken är inspirerad av Sveriges landskap.
  • Sagostigen, Hällarens gård. Längs naturstigar i vacker sörmländsk natur har små röda stugor byggts upp som visar miljöer från klassiska sagor av bröderna Grimm, H.C. Andersen och nordiska folksagor. Det annorlunda sagolandet drivs ekologiskt och är KRAV-märkt.

Mindre än 60 min från Eskilstuna:

  • Ta en promenad genom Mariefred, där PAX-böckerna utspelar sig. Det finns en speciell karta för PAX-vandringen, och en ljudvandring via appen guiden Guidly.
  • I Lådbilslandet i Nykvarn kan barnen köra bil på riktigt. Bilarna har riktiga motorer och körs på asfalterade vägar i en uppbyggd miniatyrstad med broar, rondeller och vägkorsningar.
  • På Julita gård finns mycket att upptäcka för stora och små. Besök Pettson och Findus gård som är byggt i 2/3 skala för att barn ska känna sig som vuxna. Pettsongården och Lekstugan är öppen för lek på egen hand.
  • Kokpunkten i Västerås är Sveriges första actionbad: en unik upplevelse med egendesignade attraktioner förlagt över åtta våningar i det ikoniska gamla ångkraftverket i Västerås.
  • Vallby Friluftsmuseum i Västerås är ett av Västmanlands största och mest populära besöksmål. Här kan man ta natursköna promenader, uppleva västmanländsk kulturhistoria, äta god mat och botanisera bland butiker och hantverkare.

Plocka dina egna jordgubbar

I Eskilstuna finns flera gårdsbutiker för den som vill handla närproducerade grönsaker, bär, honung, marmelad m.m. På Solby Gård och Skirfalls Jordgubbsodling finns möjlighet till självplock av jordgubbar och potatis under säsong om förhållandena är goda.

Gå på loppis

Gå på loppis! Det är en bra övning för att lära sig räkna, hantera pengar och förstå pengars värde. I Eskilstuna finns flera loppisar som är öppna året om, och sommartid arrangeras bakluckeloppisar lite här och var i kommunen.

Sov under bar himmel

Det kan vara en magisk upplevelse att krypa ned i varsin sovsäck tätt ihop under bar himmel. Utmed Sörmlandsleden mellan Bälgviken och Svalboviken (utmed Näshultasjöns strand) finns ett vackert beläget skärmskydd. Glöm inte myggmedel och något gott att äta.

Två barn i en park

Fotograf: Robert Kneschke

Jaga skatter eller pokemons

Finns det någon förälder som inte laddat ner Pokemon Go på sin mobil? Kanske de vars barn har egna mobiltelefoner. Jaga och träna Pokemons tillsammans kan vara en rolig aktivitet. Passa på att låta barnen lära dig alla sina trick (psst - vi har hört att Rothoffsparken och Kloster kyrka är platser värda ett besök)!

Geocaching är en annan beroendeframkallande app, en modernare version av gömma nyckel om man så vill. Till skillnad från Pokemon Go så letar man efter fysiska föremål - en cache. Föremålen innehåller papper och penna där man loggar sitt besök. Ibland finns det ”bytessaker” i cachen, en vacker glaskula, en liten leksak eller liknande. Man kan ta ett föremål från cachen, men bara om man lämnar ett nytt föremål i utbyte. Ett trevlig sätt att röra på sig, och upptäcka nya platser på tillsammans med sina barn.

Hyr bryggflotte

I Sundbyholms gästhamn kan du hyra en bryggflotte och ta med familjen på en utflykt. Styr kosan mot Sigurdsristningen - det är en mysig rutt att sakta glida fram genom vegetationen. Glöm inte att packa med kaffe, saft och kalla pannkakor!

Skapa och pyssla

På kommunens konstmuseum, Eskilstuna Konstmuseum och Ebelingmuseet i Torshälla, arrangeras återkommande olika versioner av pyssel och konstverkstäder där barnfamiljer välkomnas.

Cykla Lejonrundan

Ta med familjen på en cykelutflykt. I närheten av Eskilstuna finns flera cykelleder att välja på. Lejonrundan på 14 km är en familjevänlig led med lugn och lätt cykling i omväxlande natur och stadskärna. Leden är skyltad med bilden av en lejontass i svart och mörkgul botten.

Gå på evenemang

Prova på en ny idrott, gå på festival eller sagostund - i evenemangsguiden finns tips på mängder av evenemang för både barn och vuxna. Välj kategori "barn" om du endast vill se evenemang riktade till barn.

Få ut mer av Eskilstuna

Om du har läst hela vägen hit hoppas vi att du tyckte att den här artikeln var läsvärd och att den gav dig inspiration till att upptäcka mer av platserna Eskilstuna, Torshälla och Sundbyholm.

En gång i månaden skickar vi ett nyhetsbrev med Eskilstunainspiration till våra prenumeranter. Utskicken innehåller positiva Eskilstunanyheter och massor av evenemangstips. Det är kostnadsfritt att registrera sig.