Båtar vid bryggan i Sundbyholm

Sundbyholm

Sundbyholm, som ligger cirka en mil norr om Eskilstuna, är utan tvekan en fantastisk oas och ett besöksmål utöver det vanliga.

Ett vackert slott strålar intill den lummiga bokskogen, Mälarens längsta naturliga sandstrand och en prisbelönad marina. Här finns både travbana och en av landets mest uppmärksammade fornlämningar.

Sigurdsristningen i Sundbyholm

Den världsberömda Sigurdsristningen har i mer än 1000 år berättat sin tragiska historia, och sagan är fortfarande levande i Wagners opera Ringen och i böckerna om “Sagan om Ringen”. Runhällsristningen anses vara den mest märkliga och fantasifulla i världen.

En av Sveriges bästa gästhamnar

En varm sommardag är Sundbyholm det perfekta stället att vara på. I Mälarens vatten finns en underbar övärld där naturreservatet Ridö-Sundbyholmsarkipelagen lockar till många utflykter.

Passa också på att besöka det stora utomhusbadet med sandstrand samt Sundbyholms Gästhamn som flera gånger blivit utsedd till en av Sveriges bästa gästhamnar. Där kan man ta en bit mat, fika och titta på det sprudlande båtlivet – eller varför inte ge sig ut på en tur i den fantastiska skärgården? Rederi Mälarstaden trafikerar många olika destinationer i Mälaren.

Flygbild över Sundbyholm, med frodig grönska, en sandstrand, en småbåtshamn full med båtar och omgivande byggnader, belägen vid en sjö.

Fotograf: Sundbyholms Slott

Slottsmiljö

Alldeles intill Mälarens strand ligger Sundbyholms Slott med vacker utsikt över slottsparken, marinan och sandstranden. Här har flera kungligheter huserat genom åren, bland andra Prins Eugen som 1890 avbildade slottet i den berömda målningen ” Det gamla slottet”. Idag är Sundbyholms 1600-talsslott en modern konferens- och boendeanläggning. I Sundbyholm hittar du även Europas nordligaste bokskog.

Vandra längs Gyllenhielmska leden

Vill du uppleva mer av naturen? I Sundbyholm kan du enkelt ansluta till Gyllenhielmska leden, en vandringsled som sträcker sig 36 kilometer från Årby naturreservat i Eskilstuna, via Torshälla till Sundbyholms gästhamn och sedan vidare till Björnsundsbron.

Hästsportanläggning i världsklass

I Sundbyholm finns Sundbyholms travbana, en hästsportanläggning med sju fina banor. Här hålls travtävlingar på elitnivå, samt hopptävlingar och andra evenemang. Ett återkommande stort evenemang som arrangeras årligen är Breeders' Crown.

Mysiga gårdsbutiker

Gillar du att botanisera i lantliga gårdsbutiker? I Sundbyholm kan du köpa delikatesser på Sundbyholms Kött och Fisk eller shoppa trädgårdsblommor och lokalproducerade tomater på Granerfeldts trädgårdscenter.