Båtar vid bryggan i Sundbyholm

Sundbyholm

Sundbyholm, som ligger cirka en mil norr om Eskilstuna, är utan tvekan en fantastisk oas och ett besöksmål utöver det vanliga.

Ett vackert slott strålar intill den lummiga bokskogen, Mälarens längsta naturliga sandstrand och en prisbelönad marina. Här finns både travbana och en av landets mest uppmärksammade fornlämningar.

I Sundbyholm finns det mycket att upptäcka

Den världsberömda Sigurdsristningen har i mer än 1000 år berättat sin tragiska historia, och sagan är fortfarande levande i Wagners opera Ringen och i böckerna om “Sagan om Ringen”. Runhällsristningen anses vara den mest märkliga och fantasifulla i världen.

En av Sveriges bästa gästhamnar

En varm sommardag är Sundbyholm det perfekta stället att vara på. I Mälarens vatten finns en underbar övärld där naturreservatet Ridö-Sundbyholmsarkipelagen lockar till många utflykter. Passa också på att besöka det stora utomhusbadet med sandstrand samt Sundbyholms Gästhamn som flera gånger blivit utsedd till en av Sveriges bästa gästhamnar. Där kan man ta en bit mat, fika och titta på det sprudlande båtlivet – eller varför inte ge sig ut på en tur i den fantastiska skärgården? Rederi Mälarstaden trafikerar många olika destinationer i Mälaren.

Sundbyholm från ovan

Fotograf: Sundbyholms Slott

Slottsmiljö

Alldeles intill Mälarens strand ligger Sundbyholms Slott med vacker utsikt över slottsparken, marinan och sandstranden. Här har flera kungligheter huserat genom åren, bland andra Prins Eugen som 1890 avbildade slottet i den berömda målningen ” Det gamla slottet”. Idag är Sundbyholms 1600-talsslott en modern konferens- och boendeanläggning. I Sundbyholm hittar du även Europas nordligaste bokskog.