Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Hällristningen Sigurdsristningen.

Sigurdsristningen

Den världsberömda runstenen Sigurdsristningen är ett av Sveriges förnämsta fornminnen.

Sagan är fortfarande levande

Sigurdsristningen på Ramsundshällen är ett av vårt lands förnämsta fornminnen, unik bland Södermanlands fornlämningar och runristningar, främst på grund av det märkliga bildinnehållet med imponerande runristning från 1000-talet. Bilderna återger olika episoder ur sagan om Sigurd Fafnesbane, medan texten handlar om ett brobygge över Ramsundet. Sagan är fortfarande levande i Wagners opera Ringen och i Tolkiens böcker om Sagan om Ringen.

Lyssna på runstenens historia

Vid Sigurdsristningen finns informationsskyltar som berättar om stenens historia. Du kan även lyssna på historien via appen IZI Travel. Vill du hellre gå en guidad tur kan du kontakta Eskilstuna Tourist Information och boka en guide.

Cykla i runornas spår

Vill du upptäcka fler runstenar är ett tips att cykla från Eskilstuna till Sundbyholm “I runornas spår”. Du passerar bland annat Eskilstunas senaste tillskott av runstenar – Stora Tidö-stenen.

Länkar till mer information om Sigurdsristningen


En kvinna och två barn står och läser en informationsskylt nedanför hällristningen Sigurdsristningen.

Fotograf: Pierre Pocs

Vid Sigurdsristningen finns informationsskyltar som berättar om stenens historia.

Kontakt

Webb: eskilstuna.se

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.