hero-bild

Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna i Eskilstuna är en av landets bäst bevarade 1600-talsmiljöer. Idag är det ett öppet friluftsmuseum med hantverkare och butiker.

Hantverk och försäljning

Rademachersmedjorna är tillgängligt dygnet runt och har fri entré. Utomhus visas utställningen Glömda historier som handlar om personer som har bott och verkat i de välbevarade husen. I området finns flera hantverkare som säljer sina alster. Sommartid kan du besöka museismedjan och barnen kan leka i leksmedjan.

Prova-på-aktiviteter

Du kan boka prova-på smide hos Jutemarks Smide och drejning i Gamla Stadens krukmakeri.

Evenemang och restaurang

Under året ordnas olika evenemang som teater, loppisar och marknader. I ombonad miljö i ett av de gamla husen ligger restaurang Jernberghska. Fristadens Café & Våffla arrangerar evenemang och kränger gudomliga våfflor.

Guidade visningar under sommaren för allmänheten

Under sommarsäsongen kan du gå guidad visning i Rademachersmedjorna helt utan kostnad. Guidningarna hålls både på svenska och engelska.

Guidade visningar av Rademachersmedjorna för grupper

Vill du lära dig ännu mer om historien kring Rademachersmedjorna? Visning av Rademachersmedjorna kan bokas av grupper året om mot en avgift. En visning tar 45-60 minuter och erbjuds tisdag-fredag.

Under visningen får du bland annat se ett av smedshemmen från 1600-talet och lära dig mer om var smedjorna byggdes i Eskilstuna. Vilka arbetade i Rademachersmedjorna? Vad tillverkade smederna? Vad sysslade kvinnor och barn med? Vad åt man och vad odlade man?

Andra bokningsbara guider

Vill du boka guidning på helger eller boka visning som en del av ett dagsbesök i Eskilstuna? Då kan du kontakta Eskilstunaguiderna nedan för förfrågan och prisförslag. Dessa guidningar hålls utomhus i området.

Giselle Emmoth, Kulturtid Nu
Kontakt: giselleemmoth@gmail.com

Linda Nordin, Skapa – En Kreativ Konsult
Kontakt: linda@skapaenkreativkonsult.se

Kontakt

Telefon: +46 16-710 23 75

E-post: stadsmuseet@eskilstuna.se

Adress: Rademachergatan 48, 632 20 Eskilstuna

Webb: rademachersmedjorna.eskilstuna.se