Gul kanot

Naturupplevelser

I Eskilstuna har du alltid nära till naturen, oavsett om du vill vandra, cykla, eller paddla kanot, kajak eller SUP. Hämta kraft i naturen, tillsammans med andra eller på egen hand.

Sover gör du gott på någon av Eskilstunas campingar eller ett hotell, med naturskönt läge och närhet till vatten.

Närhet till naturen oavsett var du startar

I Eskilstuna är det nära mellan stad och natur. Var du än är, har du naturen alldeles runt knuten, med lummiga skogar, rogivande sjöar och Eskilstunaåns rörelse genom stad och landsbygd.

Paddla och fiska

I Eskilstunaån och de närliggande sjöarna Hjälmaren och Mälaren finns goda möjligheter att paddla både kanot, kajak och SUP (Stand Up Paddle-board). Ge dig ut på egen hand eller boka en egen guide till dig och ditt sällskap.

Cykla i Eskilstuna och Sörmland

Visste du att det finns flera fina cykelleder med olika svårighetsgrad i och omkring Eskilstuna? Allt från enklare leder som Lejonrundan som passar barnfamiljen, till den 70 mil långa Näckrosleden som sträcker sig genom Sörmland. Eller Mälardalsleden med sina 440 kilometer runt Mälaren.

Vill du uppleva mer av Sörmland på cykel? Via Visit Sörmland får du förslag på cykelleder, fina turer och mountainbikespår runt om i Sörmland.

Man som kikar ut från ett grönt tält

Tälta i naturen eller på camping

Vandra i Eskilstuna

I Eskilstuna finns vandringslederna Sörmlandsleden och Gyllenhielmska leden. För enklare vandring kan du ta en tur på Åstråket.

Sörmlandsleden med sina 1000 kilometer är en av Sveriges längsta leder och föregångaren bland låglandsleder. Leden har cirka 100 etapper med olika svårighetsgrad, skärmskydd och rastplatser. I Vilsta finns en rundslinga på cirka åtta kilometer för den som vill ge sig ut på en kortare tur.

Gyllenhielmska leden är en 36 kilometer lång led, med bekväma boendemöjligheter längs vägen. Leden sträcker sig från Årby via Torshälla till Sundbyholms gästhamn och vidare till Björsundsbron. Vid Björsund är leden sammanbunden med Fogdöns pilgrimsled.

Åstråket sträcker sig från Skjulsta längs med Eskilstunaån, via Torshälla till Ängsholmen och passerar många vackra platser. Hela stråket är cirka 20 kilometer.

Friluftsområden och naturreservat

Ät glass, spana in båtar, besök Sigurdsristningen, bada och promenera i Sundbyholms friluftsområde. Den vackra bokskogen ger härlig svalka på sommaren och glassen i gästhamnen smakar mums!

Ta en promenad mellan de två friluftsområdena i Skjulsta och Vilsta. Har du pigga ben kan en tur upp på Skjulstaberget passa bra.

I Skiren-Kvicken finns en kortare rundslinga på cirka två kilometer som passar utmärkt att gå tillsammans med barnen, här finns även en fin grillplats.

Vy över slott vid sjö med båthamn intill

Sundbyholm

Upplev Eskilstuna med båt

Kluckande vatten och vind i håret? Ja tack. Upplev Mälarens vackra skärgård på en kryssning från Torshälla eller Sundbyholm. Njut av Hjälmarens charmiga vikar i en roddbåt. I Sundbyholm kan du hyra bryggflotte i gästhamnen och köpa med dig något gott att äta och dricka.

Evenemang på temat natur

Upptäck mer av Eskilstunas natur tillsammans med andra - delta på arrangerade utflykter och aktiviteter. Längst ner på den här sidan hittar olika typer av evenemang på temat natur.

Vill du uppleva ännu mer, eller få en mer skräddarsydd upplevelse? Boka en naturguide.

Övernatta naturskönt i Eskilstuna

I Eskilstuna finns flera boenden med naturskönt läge som samtidigt erbjuder bekväm närhet till aktiviteter och sevärdheter. Du kan till och med ge dig ut på vandring direkt från campingen eller hotellet.

Vilsta sporthotell och camping är en naturlig utgångspunkt för utflykter i naturen, med Eskilstunaån, badplats och naturreservat alldeles intill.

Drönarbild över Eskilstunaån och Vilsta naturreservat

Vilsta naturreservat

I Mälarbaden utanför Torshälla hittar du Mälarbadens camping, bara ett stenkast från Mälaren. Här finns sandstrand med fina badmöjligheter.

Vill du bo på slott? Sundbyholms slott stoltserar med ett vackert läge vid Mälarens längsta sandstrand och sevärdheter för både den natur- och kulturintresserade. Här kan du enkelt ansluta till Gyllenhielmska leden efter en avkopplande natt på hotellet.

Få ut mer av Eskilstuna

Om du har läst hela vägen hit hoppas vi att du tyckte att den här sidan var läsvärd, och att den inspirerar dig att upptäcka mer av platserna Eskilstuna, Torshälla och Sundbyholm.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för fler liknande tips. Det är kostnadsfritt att registrera sig och vi använder inte din mailadress till något annat.