Fasad utmd Torshällaån

Historia, kultur och lokala smaker

Under en weekend i Eskilstuna hinner du, tack vare de korta avstånden, uppleva allt från historiska museer, konst, slott och guidade visningar till lokala delikatesser, ölprovningar och hållbar shopping på världens första återbruksgalleria.

En weekend med industrihistoriskt t

Koncentrerat kulturellt utbud och korta avstånd

I Eskilstuna har vi nära till det mesta, inte minst till varandra. Eskilstuna är en liten storstad, med små avstånd som gör att du hinner upptäcka mycket under en vistelse här.

Eskilstuna ligger inom cirka en timmes resa eller mindre, från städer som Västerås, Stockholm, Örebro, Strägnäs och Katrineholm.

Kullerstensbelagda gator och mysig shopping i Gamla staden

Köpmangatan kantas av kulturmärkta byggnader från 1700-talet och trånga gränder med vacker utsikt mot Eskilstunaån. Historiskt var det ett område med verkstäder och garverier. Idag finns här framförallt små butiker, salonger och caféer.

Gillar du att shoppa secondhand? I Gamla staden hittar du flera välsorterade alternativ, med både barnkläder, antikviteter och moderna vintagepärlor.

Fyra museer inom fem minuters promenad

Rademachersmedjorna i Eskilstuna är en av Sveriges bäst bevarade 1600-talsmiljöer. Idag är det ett öppet friluftsmuseum med hantverkare, butiker, restauranger och utställningar.

Röda små stugor från 1600-talet

Rademashersmedjorna

Eskilstuna stadsmuseum är ett prisat och uppmärksammat museum beläget på Faktoriholmarna i centrala Eskilstuna.

Munktellmuseet är ett paradis för dig som gillar industrihistoria, mäktiga maskiner och märkliga manicker. Ett måste!

Eskilstuna konstmuseum är ett av Sveriges äldsta konstmuseum med verk från 1600-talet fram till idag.

Lokalbryggd öl och ölprovning

Eskilstuna ölkultur är en av Sveriges första bryggeripubbar och har ett brett utbud av lokalproducerad öl. Här erbjuds ölprovningar och avslappnat barhäng.

På Nornir Brewery, ett av Sveriges minsta bryggerier, bryggs öl som är hantverksmässig och där det inte kompromissats på kreativiteten.

Gårdsbutiker, slott och hyperlokala smaker

Om man tar sig utanför Eskilstunas stadskärna finns en hel värld av spännande lantlig shopping. Besök Butikerna på Wäsby utanför Torshälla eller plocka solmogna jordgubbar och ät en lokalproducerad lunch på Solby gård.

Fortsätt sedan till Sundbyholms slott, gå på utställning, bada, gå på travtävling och missa för guds skull inte Sundbyholms kött och fisk.

På Magdakullan strax utanför Eskilstuna serveras nötkött från gården, gös från grannen och must från lokala musterier i en lantlig omgivning.

E gul tegelbyggnad i grönska

Slottscafeét vid Stora Sundby slott

Stora Sundby slott är en mäktig syn. Slottet är privat, men man kan besöka slottscafét, gårdsbutiken och vandra på ägorna.

Mäktig staty i Torshällaån

Tors bockar av Allan Ebeling

Den 700-åriga staden Torshälla

Kulturstaden Torshälla är en liten men naggande god liten stad med över 700 år av historia. Konstnären Allan Ebeling hyllas här med ett eget museum och flera av hans verk pryder stadens gator och parker. Den imponerande skulpturen "Tors bockar" återfinns i ån som rinner genom den pittorska lilla staden.

Bergströmska gården, från 1700-talet, är ett levande museum som står som ett minnesmärke över stadens historia.

På Butikerna på Wäsby, drivs en charmig gårdshandel med flera olika butiker och restaurang.

Hållbar handel på ReTuna Återbruksgalleria

Har du någon gång funderat över hur framtidens handel kommer att fungera? Välkommen till ReTuna, den första återbruksgallerian i världen! Hit kommer besökare från hela världen för att lära sig mer om cirkulär och hållbar handel.

Gå på djupet med en guide

Om du vill få ut mer av ditt besök kan vi varmt rekommendera en guidad tur. Det finns gott om bokningsbara guidningar för dig som vill boka en egen guide, dessutom arrangeras även öppna visningar för allmänhet, speciellt sommartid.

Historiska boenden

First Hotel City, som ligger mitt emot centralstationen, är Eskilstunas äldsta hotell. Hotellet byggdes 1898 och är ritat av arkitekten Valfrid Karlsson.

Hotel Bolinder Munktell ligger i Eskilstunas industrihistoriska kvarter Munketllstaden. Här startade traktor- och maskintillverkaren Bolinder Munktell sin fabrik i slutet av 1800-talet. Byggnaden som idag är hotell, var företagets huvudkontor och ritades av arkitekten Ferdinand Boberg.

Sundbyhoms slott är inte bara en plats där du kan bo som en kung, det är också en levande del av Eskilstunas historia. Vissa av rummen är daterade ända sedan 1600-talet.

Få ut mer av Eskilstuna

Om du har läst hela vägen hit hoppas vi att du tyckte att den här informationen var läsvärd, och att den inspirerar dig att upptäcka mer av destinationen Eskilstuna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för fler tips. Det är kostnadsfritt att registrera sig och vi använder inte din mailadress till något annat.