Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Stora Sundby slott

Stora Sundby Slott

Med utsikt över Hjälmaren ligger det vackra Stora Sundby Slott, som hämtat ur en saga. På området ligger ett café och hjorthägn. Slottets långa historia sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Ett sagoslott från medeltiden

Gården har en lång historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Det imponerande slottet vid Hjälmarens vatten var en dröm om en romantisk riddarborg som blev verklighet. Slottet började att byggas redan på 1400 talet och är ombyggt och påbyggt i etapper. Slottet fick sitt nuvarande utseende 1848 med fyra stora torn symboliserande årstiderna, 12 små torn för månaderna, 52 rum för veckorna och 365 fönster för dagarna. Slottet används idag som privatbostad. Under sommarhalvåret är det dock möjligt att förhandsboka visningar för grupper.

Slottsparken

Njut av de vackra omgivningarna på Stora Sundby eller ta en promenad i parken. Här kan du bland annat se en välbevarad runsten, beundra och dofta på rosorna i slottsträdgården, se den gamla borgruinen eller spana efter djuren i hjorthägnet. Parken är öppen året om för besökare mellan klockan 10–18, med en entréavgift på 20 kr.

Runsten med Stora Sundby slott i bakgrunden

Fotograf: Pierre Pocs

Sommarcafé

Sommarcaféet välkomnar dig att ta en fika vid de gula längorna framför slottet i gårdens gamla Orangeri. Här har du en vacker utsikt över Hjälmaren i prunkande grönska. Njut av bakverk, något gott att dricka. Till försäljning finns också gårdens goda viltkorv som är perfekt att lägga på grillen i sommar. Caféet slår upp portarna den 1 maj 2022. För öppettider se slottets webbsida via länken nedan.

Jakt och vilthägn

För jaktintresserade arrangeras även viltjakt på ägorna. Jaktverksamhet består av två delar, dels en- eller tvådagarsjakter som kan kombineras med ett exklusivt boende på slottet. Det går även att boka flerdagarsjakter som då vanligtvis kombineras med boende i självhushåll. Slottet bedriver aktiv natur- och viltvård för att främja ett rikt växt- och djurliv.

Intill slottet finns vilthägn som byggts kring ekparken vid slottet där dovhjort och mufflonfår håller kulturlandskapet öppet. I skog och mark runt gården finns gott om älg, rådjur och vildsvin som skapar en mångfald av dammar, våtmarker och skyddsplanteringar för att gynna det rika fågellivet. Vilthägnen är öppna året om.


Kontakt

Telefon: +46 16 620 01

E-post: info@storasundby.se

Adress: Stora Sundby Gård, 635 35 Stora Sundby

Webb: storasundby.com

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.