Fötter i gröngräs med vandringskängor på

Vandra i Eskilstuna

Upptäck Eskilstunas vandringsleder i sommar. Eller, i höst. Eller när det passar dig! Det är ju det härliga med naturen, att den är tillgänglig närhelst behovet kallar.

Över 100 mil vandringsglädje

Vill man vandra är Eskilstuna en utmärkt plats att utgå ifrån. Det finns två fina vandringsleder som passerar Eskilstuna. Den mäktiga Sörmlandsleden och Gyllenhielmska leden. För dig som inte vill gå lika långt finns det stadsnära promenadstråket Å-stråket.

Sörmlandsleden

Längs den 100 mil långa Sörmlandsleden finns etapper av varierande karaktär och omtyckta rundslingor. Längs leden hittar du rastplatser och skärmskydd för välbehövliga pauser. Upptäck fina smultronställen som till exempel vindskyddet vid Sandviks hage vid Näshultasjön, sov under bar himmel och nattbada vid sandstranden.

Familj som campar i naturen

Foto: Micke Sandström

Starta vandringen på Sörmlandsleden i Vilsta

Vilsta är ett friluftsområde som ligger 4 km från centrala Eskilstuna. Här hittar du Vilstarundan, en rundslinga på cirka 8 km och en bra startpunkt för vandringar på Sörmlandsleden. I Vilsta finns hotell, camping, grillplatser, motionsspår, bastu, restaurang med uteservering och en fin lekplats.

Gyllenhielmska leden

Gyllenhielmska leden sträcker sig från Årbystugan till Björsund och är 3,6 mil lång. Leden går genom skog, över bergknallar och längs öppna fält. Om det är varmt kan du stanna och svalka dig vid någon av badplatserna längs sträckan. Badmöjligheter finns vid Sundbyholm, Slätviken och Ostra knall. Vill du stanna över natten finns alternativ som Sundbyholms slott och Sundbyholms camping för att nämna ett några.

Det finns fyra etapper med busshållplatser och parkering där det är lätt att starta och/eller avsluta sin vandring:

  • Årby-Torsharg,
  • Torsharg-Slätviken,
  • Slätviken-Sundbyholm
  • och Sundbyholm-Björsund.

Orangea färgmarkeringar på träd och stolpar visar vägen.

Träskylt i grönska för vandringsled

Markering Gyllenhielmska leden

Gyllenhielmska ledens kortare och längre sträckor

Du kan avsluta vandringen i Slätviken om du vill göra den kortare, vilket skulle bli ungefär 12 km. Om du däremot vill ha en längre vandring kan du fortsätta efter Björsund där leden går samman med Pilgrimsleden som är 80 km lång och sträcker sig hela vägen till Strängnäs.

I Sundbyholm finns mycket att göra. Sundbyholms slott intill den lummiga bokskogen, Mälarens längsta naturliga sandstrand, en prisbelönad marina och en av landets mest uppmärksammade fornlämningar, Sigurdsristningen.

Åstråket

Åstråket är ett stadsnära promenadstråk som löper längs Eskilstunaån. Endast 20 km lång, med utgång från Skjulsta som är beläget ett par kilometer från centrala Eskilstuna. Ett bra alternativ om du vill vandra i fin natur under dagen men ändå kunna roa dig på stan under kvällen.

Naturkraft

Naturkraft Eskilstuna är ett företag som arrangerar aktiviteter i naturen och är en uppskattad aktör bland naturintresserade. Kurser i bushcraft, överlevnad, mindfullness i naturen och stresshantering är några av de aktiviteter som Naturkraft arrangerar. 2020 fick Naturkraft utmärkelsen "den främsta upplevelsen i naturen i Sverige" av 360° Eat Guide i kategorin Experience.

Upptäck mer