Ekeby våtmark i gryningen.

Hållbara och miljövänliga aktiviteter och upplevelser i Eskilstuna

Vi har listat tips på hållbara och miljösmarta aktiviteter och upplevelser i Eskilstuna, som är både lättillgängliga och skonsamma för miljön.

Vill du undvika att ta bilen för minimal miljöpåverkan går de flesta av dessa aktiviteter att ta sig till med lokaltrafik, med cykel eller till fots.

Eskilstuna - en miljösmart stad och landsbygd

I Eskilstuna driver vi miljöarbetet längre än de flesta andra städer och är en förebild internationellt. Vi leder utvecklingen av energieffektiva städer i Europa. Vi kallar det MiljöEvolution.

Shoppa hållbart

Överkonsumtion är en av vår tids allra största miljöbovar. På ReTuna, världens första återbruksgalleria, är allt som säljs återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat.

Handla lokalt

Vid de tillfällen man ändå måste köpa något nytt kan man välja att handla lokalt i Eskilstuna och bidra till en mer levande stad, med liv och rörelse på gatorna.

Paddla på Eskilstunaån - ett miljövänligt och fridfullt sätt att njuta av naturen

Att ljudlöst glida fram på vattenytan ensam eller med en god vän en tidig morgon är en magisk upplevelse. Paddla längs Eskilstunaån mitt i centrum och upptäck staden från ett annorlunda perspektiv.

Eskilstunas naturreservat - en del av en hållbar framtid

Naturreservat är viktiga på grund av flera orsaker. För att skydda värdefull natur och bevara den biologiska mångfalden, men också för att säkerställa att vi människor har någon natur kvar att uppleva i framtiden. I Eskilstuna har vi hela 22 stycken naturreservat att njuta av. Tänk på att behandla reservatet med respekt och följa reglerna som finns. Allemansrätten kan vara begränsad i ett naturreservat, kolla vad som gäller innan du ger dig ut.

träbro över vattenspegel i grönskande lövskog

Naturreservatet Skäret. Foto: Sirpa Ukura

Ekeby - Sveriges största anlagda våtmark

Det finns fler områden än naturreservaten i Eskilstuna som verkar för miljön. Ekeby våtmark till exempel. Det är Sveriges största anlagda våtmark på 40 hektar och med 8 stora dammar. Våtmarken renar 75 ton kväve per år genom att omvandla det till ofarligt luftkväve. Det är också en populär plats för fågelskådare, över 150 olika fågelarter har skådats här. Ekeby våtmark har alltid öppet, det finns markerade promenadstråk och det finns bänkar och bord där du kan fika.

Cykeln - världens mest miljövänliga fordon

Att cykla ger minimalt miljöavtryck, och dessutom får man motion på köpet som en trevlig bieffekt. I Eskilstuna finns det flera bra cykelleder med varierande längd och terräng. Långa som korta, genom skog och mark, på landsvägar, gamla banvallar och centralt i staden. Du som gillar mountainbike kan styra kosan mot Odlaren där det finns en speciell mountainbikeled.

Vandra på Eskilstunas leder - men ta med dig skräpet hem

Gå, vandra, knalla, spankulera, promenera, strosa, knata. Att vandra är en både kär och hållbar aktivitet som lämnar väldigt lite avtryck på miljön. Sörmlandsleden och Gyllenhielmska leden är två vandringsleder att välja mellan om du är sugen på en längre färd i naturen i Eskilstuna. Ta med dig tält och följ leden och stanna i skogen ett par dagar, eller gå på upptäcktsfärd och vandra din egen väg. Är det en kortare promenad i naturen du är ute efter finns flertalet kortare motionsspår och slingor lite varstans i kommunen. Kom ihåg, om du ger dig ut och vandrar, ta med en påse och ta med dig ditt skräp hem!

Miljöpåverkan från transport är på en gårdsbutik ett minne blott

Besök någon av Eskilstunas många gårdsbutiker där du beroende på säsong kan botanisera bland solmogna tomater, jordgubbar och potatisar. Väljer du att handla lokalproducerat betyder det färre transporter och därför mindre utsläpp. Att det oftast smakar mycket godare är dessutom en välkommen bonus.

Gårdsbutiken Solby Gård

Solby Gård

"Handla hållbart för Eskilstuna" – en kampanj för goda handlingar

Som ett steg i att få fler Eskilstunabor att göra goda handlingar, som också är bra för klimatet, lanseras kampanjen "Handla hållbart för Eskilstuna" under 2024. Kampanjen är ett samarbete mellan Retuna Återbruksgalleria, Postition Eskilstuna, Tuna Park, Cityhuset och Cirkuläran.

Syftet med kampanjen är att genom aktiviteter och marknadsföring inspirera, utbilda och engagera fler Eskilstunabor att göra hållbara val. Det ska vara enkelt att tänka, leva och handla hållbart när man bor i Eskilstuna och på så vis bidra till stadens välfärd.