Barn som cyklar på lantlig cykelväg

Cykling i Eskilstuna

Att cykla i Eskilstuna är praktiskt, roligt och snällt mot miljön. Det finns gott om cykelvägar, fina cykelleder och cykelpaket där övernattning ingår.

Allt du behöver för din cykelutflykt i Eskilstuna

I Eskilstuna finns goda möjligheter att se omgivningen från cykelsadeln. Fina cykelleder hittar du både centralt och på landsbygden.

Behöver du hyra cykel? Hos Best Western Plaza Hotel och Sporthyra kan du hyra cykel.

Glöm inte att packa med en god picknick med lokala läckerheter, och ta med ordentligt med vatten.

Cykelleder i Eskilstuna

Cykla centralt - Åstråket och Lejonrundan

Vill du cykla centralt i Eskilstuna men med närhet till vatten, passar Åstråket (20 km) bra. Cykelleden går längs Eskilstunaån, från Skjulsta i söder till Ängsholmen i norr.

Lejonrundan (14 km) är en lättcyklad led på 14 kilometer som passar barnfamiljer.

Cykla långt - Näckrosleden och Mälardalsleden

Utmed Näckrosleden (700 km), som består av 14 olika etapper genom Sörmland, kan du hitta en tur som passar just dig. Leden passerar både vackra sjöar och den öppna Sörmlandskusten med sina fjärdar och skär.

Mälardalsleden (440 km) är Sveriges äldsta cykelturistled och går runt sjön Mälaren. Cykelleden är mestadels lättcyklad, eftersom den går genom Mälardalens slättlandskap.

Cykla MTB i skogen - Odlaren och Vilsta

Vill du ge dig ut på mountainbike i naturen? Testa spåren i Odlaren och Vilsta.

Cykelpaket för den som vill uppleva mer

Sweden by bike och några av Eskilstunas hotell erbjuder boendepaket med cykling, boende och mat.

Barnfamilj cyklar i solskenet på grusväg

Foto: Most Photos

Cyklar du gärna på egen hand och är historiskt intresserad - ge dig ut på turen Cykla i runornas spår. Den tar dig till Sundbyholm och Sigurdsristningen. Längs vägen finns fler spännande runstenar att upptäcka.

I Eskilstuna kan även du bege dig på cykeltur i bandet Kents fotspår. Här cyklar du genom delar av staden som varit viktiga för bandet och har kopplingar till låttexterna.

Mysiga utflyktsförslag för cykelutflykten

Kronskogen friluftsområde, mitt i centrala Eskilstuna, är ett naturområde som passar för cykling. Du får en lantlig känsla bland ängar, hagar och stora gamla ekar som sätter sin prägel på landskapet.

Här finns 26 hektar beteslandskap med välpreparerade motionsspår som lämpar sig för både cyklisten och löparen. Du hittar även fina grillplatser i friluftsområdet.

Det går en cykelslinga, Lejonrundan, på del av motionsspåret, den biten får man således cykla på, men i övrigt är det inte tillåtet att cykla på motionsspåret i just Kronskogen. På övrig del av naturreservatet är det förbjudet att cykla, rida eller köra häst och vagn på annat än bilvägar och särskilt upplåtna vägar.

Sofiebergsåsens naturreservat är ett annat tips på utflyktsmål för dig som cyklar. Tar du en cykeltur hit på våren kan du se alla vackra backsippor som blommar på åsen. Senare på säsongen hittar du även nejlika, backtimjan, brudbröd och kattfot här. Koppla av i den fina naturen och njut av både medhavd matsäck och den milsvida utsikten över nejden.

Observera att det är förbjudet att inom naturreservatet cykla, rida eller köra häst och vagn på annat än bilvägar och särskilt upplåtna vägar.

Naturreservaten Tolamossen och Skiren-Kvicken nås smidigt med cykel. Det är två naturreservat intill sjöarna Skiren och Kvicken som omges av inbjudande mossar och skogar. Här finns ett rikt djurliv med många olika fågelarter.

Efter cykelturen hit kan du koppla av intill de glittrande sjöarna. Det finns en fin och lättillgänglig grillplats intill sjön Skiren.

Observera att det är förbjudet att inom naturreservatet cykla, rida eller köra häst och vagn på annat än bilvägar och särskilt upplåtna vägar.

Man på cykel intill Eskilstunaån med Klosters kyrka i bakgrunden

Foto: Micke Sandström

Här hittar du dina cykelkartor

Du kan smidigt ladda ner de kartor du behöver inför din cykelutflykt i Eskilstuna. Här finns cykelkartor över Näckrosledens olika etapper och besökskarta med cykelleder. Du hittar också kartor för turen Cykla i runornas spår och mountainbikelederna i Vilsta och Odlaren.

Hyr din cykel här

Om du behöver hyra cykel inför din tur har Sporthyra i Vilsta friluftsområde olika typer av cyklar för uthyrning. Kontakta Sporthyra för att boka tid för hämtning av din cykel.

Du kan även hyra elskotrar på utvalda platser i centrala Eskilstuna. Ladda ner din app och hitta din skoter på kartan.

Andra tips för din cykeltur

Tack vare allemansrätten kan du röra dig fritt ute i naturen. Här får du matnyttiga tips för vad som gäller på cykelturen.