två personer som paddlar i varsin kajak

Paddling och andra vattenaktiviteter i Eskilstuna

Paddla i de sommarljumma sjöarna Hjälmaren och Mälaren, tälta på grönskande små öar och upptäck centrala Eskilstuna och Torshälla från vattnet.

Paddling i Eskilstuna

Sommar, sol och bad i all ära. Men vet ni vad som är ännu bättre? Sommar, sol, bad och paddling.

Padla Eskilstuna kanotled

På med flytvästen och upplev Eskilstunas vattenvägar, åar och sjöar.

Kanotleden Skogstorp - Mälaren

Eskilstunas kanotled går genom centrala Eskilstuna och vidare mot Torshälla. Leden är oftast bred och fin med ett antal broar, som trots sin låga höjd, går väldigt bra att paddla under. Turen som börjar i Skogstorp, precis vid det gamla kraftverket, är av familjekaraktär. Färden från Skogstorp till Torshälla tar cirka 4-5 timmar inklusive paus och innehåller 3 landtransporter (lyft). Om orken fortfarande finns kvar kan man efter Torshälla fortsätta paddla vidare ut i Mälaren.

Paddla, pausa, paddla, pausa

Vill du stanna för en fikapaus mellan Skogstorp och Torshälla är Strömsholmen i centrala Eskilstuna en bra plats, eller Ekeby våtmark där det finns brygga och sittplatser.

Kanotleden Hyndevad-Näshultasjön

Vill man hellre paddla ut i Hjälmaren börjar man sin tur vid Sommarhemmet i Hyndevad. När man tagit sig genom Närsjöfjärden och förbi Hedlandets naturreservat kan man paddla in i kanalen som går till Näshultasjön. I kanalen så passerar du fina Näshulta kvarn och vid Näshultasjön finns flertalet badplatser, Hanebergs Gårdmuseum och camping. Kanske ni vill pusta ut i tält eller campingstuga innan ni fortsätter färden tillbaka till stan morgonen efter?

Kanotleden Hyndevad-Hjälmaren

Vill man paddla en ännu längre sträcka kan man från Sommarhemmet ta sig längre ut i Hjälmaren, förbi Näshultasjön. Stanna till vid Stora Sundby slott och insup lite historia i en fantastisk slottsmiljö. Känner ni er trötta kan ni övernatta på Hjälmaresunds camping och dagen efter fortsätta färden in i Hjälmare kanal, stanna till vid Hjälmare docka och Kanalcafét innan färden går vidare mot Arboga.

Hyr kajak, kanot eller SUP

Det finns ett flertal aktörer som hyr ut olika flytdon. Vissa av dem håller även kurser inom friluftsliv och paddling.

Fler vattenupplevelser

Hyr bryggflotte i Sundbyholm

I Sundbyholms gästhamn kan man hyra en motordriven bryggflotte för en tur längs med Mälarens strand. Eller så kan man puttra fram på Ramsundsån och göra en utflykt till den pampiga Sigurdsristningen. Passa på att boka en härlig fikakorg från Sundbyholms gästhamn så att energin hålls på topp under er färd.

Sist, men inte minst, tänk på allemansrätten!

Allemansrätten innebär att vi kan utöva olika friluftsaktiviteter och njuta av Sveriges natur fritt, oavsett om vi går, paddlar, klättrar eller bara sitter på en sten och lyssnar på fågelkvitter. Men allemansrätten kommer också med skyldigheter, där hänsyn till natur, djurliv, markägare och andra besökare är av stor betydelse.