Klosters kyrka

Eskilstunas populäraste besöksmål

Möt djuren på Parken Zoo, shoppa hållbart på ReTuna - världens första återbruksgalleria, och strosa genom industrihistoria i Rademachersmedjorna. Här kan du läsa mer om Eskilstunas mest populära besöksmål.

Vad gillar du? I Eskilstuna finns något för alla

I Eskilstuna finns något för alla. Oavsett om du gillar historia, konst och kultur, second hand-shopping eller djur, plask i poolen och pirr i magen så hittar du det i Eskilstuna.

Gamla staden

Gamla Staden i Eskilstuna är en välbevarad stadsdel med anor från medeltiden. Här kan du strosa längs med kullerstensgator och besöka mysiga små butiker, caféer och restauranger. I gamla staden hittar du också Sveriges äldsta landsortsteater, ett utedassmuseum och den kulturmärkta handelsgården Tingsgården.

kullerstensgata med gamla trähus

Gamla staden

Parken Zoo

Ha en äventyrlig heldag på Parken Zoo! På en och samma biljett kan du ta del av djurpark, nöjespark och bad. På ''Lilla zoo'' får du bekanta dig med olika tamdjur på nära håll. Garanterat kul för både små och stora djurälskare.

ReTuna Återbruksgalleria

I Eskilstuna finns världens första återbruksgalleria - ReTuna. Köpcentret är fullt av butiker som bara säljer återvunna eller återbrukade saker, bland annat kläder, möbler, elektronik och sportutrustning. I anslutning finns en återvinningscentral där du kan kasta dina trasiga ägodelar men också lämna in sådant som kan få chans till ett vidare liv genom att säljas i ReTunas butiker.

Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna var på 1600-talet centrum för stadens verkstadsindustri och är numera en symbol för Eskilstunas historia och industriella arv. Idag är Rademachersmedjorna ett friluftsmuseum där du kan strosa bland de röda gamla smedjorna. I smedjorna huserar idag flertalet hantverkare som är aktiva inom bland annat keramik, hemslöjd, smide och konst.

Röda gamla hus

Rademachersmedjorna

Sigurdsristningen och Sundbyholm

Sigurdsristningen dateras till 1100-talet och anses vara en av de mest imponerande bildstenarna från vikingatiden. Stenen är skulpterad med bilder och inskriptioner som skildrar den nordiska mytologin, inklusive historien om hjälten Sigurd Fafnesbane och drakdödaren. Sagan om Sigurd Fafnesbane är fortfarande levande i dagens populärkultur såsom i Wagner's opera Ringen och Tolkien's böcker om Sagan om Ringen.

Ett stenkast från Sigurdsristningen ligger det natursköna Sundbyholm. Här kan du bada vid Mälarens längsta naturliga sandstrand, se på båtarna och äta gott i Sundbyholms Gästhamn, eller kanske ta en hotellövernattning på Sundbyholms slott?

Stadsmuseet, Munktellmuseet och konstmuseet

I Eskilstuna är det nära till det mesta. Det gäller även Eskilstunas utbud av konst, kultur och historia. I centrala Eskilstuna ligger tre av stadens populäraste museum med bara ett fåtal minuters avstånd från varandra. Kanske hinner du med alla på samma dag?

Torshälla

Den medeltida kulturstaden Torshälla är full av konst, kultur och historia. Staden kantas av skulpturer av konstnären Allan Ebeling, vars samlade verk även går att se på Ebelingmuseet i Torshälla. Längs med ån kan du även gå genom den så kallade Skulpturparken.

Från den högt belägna Holmbergsparken kan du blicka ut över Gamla Torshälla, där kullerstensgatorna omgivna av gamla trähus får dig att känna historiens vingslag. I Gamla Torshälla kan du bland annat besöka hembygdsmuseet Bergströmska gården eller kika in i Torshälla kyrka.

Ett rött staket till vänster i bild, äldre trähus och en röd kyrka i bakgrunden

Torshälla