Kvällsvy över centrala Eskilstuna. Kloster kyrka och Eskilstuna ån.

Vad är Eskilstuna känt för?

Det finns mycket man kan förknippa med Eskilstuna, från rockgruppen Kent, metalltillverkning och ABBA till Parken Zoo och ReTuna Återbruksgalleria.

Eskilstuna historiskt

Eskilstuna är en stad med en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Staden har alltid haft en stark koppling till industri och metalltillverkning, och under 1700-talet blev den en ledande producent av metallvaror. Senare utvecklades Eskilstuna till en betydande plats för vapentillverkning och växte till en framstående industriell stad.

Industrin i Eskilstuna

Eskilstuna är fortfarande en betydande industriell stad med flera internationellt erkända företag.

Volvo Construction Equipment tillverkar stora maskiner som används på byggarbetsplatser över hela världen, vilket hjälper till att bygga vägar, hus och andra stora projekt.

Assa Abloy i Eskilstuna är en världsledande tillverkare av lås och säkerhetssystem. De utvecklar innovativa lösningar för att säkerställa människors och egendoms säkerhet över hela världen

Outokumpu är en betydande producent av rostfria stålprodukter som används inom olika branscher och applikationer. De är kända för sin höga kompetens inom rostfritt stål.

STIGA Sports är en svensk tillverkare av bordtennisprodukter och lekutrustning med huvudkontor och produktion av bordtennisstommar i Eskilstuna. Företaget grundades 1944 och har blivit synonymt med sporten.

Kändisar från Eskilstuna

Eskilstuna har fostrat en imponerande lista av kända profiler inom olika områden, inklusive musik, sport, litteratur och politik.

Johan Theofron Munktell var en svensk ingenjör och uppfinnare som gjorde betydande bidrag inom maskinteknik och industri. Han grundade Munktells Mekaniska Verkstad, som senare blev en del av Volvo Construction Equipment.

Anni-Frid Lyngstad, även känd som Frida i ABBA, föddes i Norge men växte upp i Torshälla, strax utanför Eskilstuna.

Sebastian Larsson, en framstående fotbollsspelare med en imponerande karriär både i Sverige och internationellt.

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet och en inflytelserik politisk röst i Sverige.

Kerstin Thorvall, en banbrytande författare och journalist som utforskade kvinnors sexualitet och känsloliv i sina verk.

KENT - Joakim Berg, sångare och låtskrivare i det framgångsrika bandet Kent, som haft en stor inverkan på den svenska musikscenen.

Fredrik Lindström, programledare, författare, komiker och filmregissör. Han har skrivit flera böcker, regisserat två långfilmer och skapat hyllade TV-program som "Värsta språket," "Världens modernaste land," "Tänk om" och "Svenska dialektmysterier."

Yvonne Ryding, född i Eskilstuna 1962, är en framstående svensk affärskvinna och tidigare Miss Universe (1984). Idag är hon en inspirerande figur inom svenskt entreprenörskap.

Christer Lindarw, en svensk kläddesigner och dragshowartist, mest känd som ledare för dragshow-gruppen After Dark. I svensk media har Lindarw blivit omtalad som Sveriges mest attraktiva kvinna, trots att han är en man.

Tova Carsson - Mest känd för sin jazz- och schlagermusik och medverkan i filmer och TV-program. Har också deltagit i Melodifestivalen och sjungit flera bidrag, inklusive "Vem frågar vinden" och "Alla har glömt."

Tomas Gustafson är en framstående skridskoåkare med en imponerande meritlista som inkluderar tre olympiska guld, ett olympiskt silver och två EM-guld.

Kenneth Andersson spelade i Sveriges legendariska fotbollslandslag som tog VM-brons i fotbolls-VM 1994. Han började sin fotbollskarriär i IFK Eskilstuna på 1980-talet.

Kända besöksmål i Eskilstuna

I Eskilstuna finns flera kända besöksmål som lockar besökare från när och fjärran.

Röda stugor på rad.

Rademachersmedjorna. Foto: Therese Andersson

Miljö och hållbarhet i Eskilstuna

Eskilstuna är en av Sveriges mest miljömedvetna städer. Staden har genomfört flera initiativ för att minska sin miljöpåverkan.

ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna är en unik plats där hållbar shopping och miljömedvetenhet möts. Här hittar du secondhand-butiker, workshops och evenemang som främjar återanvändning och miljövänliga alternativ, vilket gör det till en inspirerande plats för en mer hållbar framtid.

Eskilstuna är även känt för sitt innovativa optiska sopsystem där hushåll separerar avfall i färgade påsar, som sedan sorteras automatiskt på en central anläggning baserat på påsarnas färg. Detta system har gjort Eskilstuna till en internationell förebild inom hållbar avfallshantering.

Ekeby våtmark är Sveriges största anlagda våtmark med 40 hektar och 8 stora dammar. Den spelar en betydande roll i reningen av Mälarens vatten genom att omvandla 75 ton kväve till ofarligt luftkväve årligen.

Produkter från Eskilstuna

Eskilstuna är också hemvist för några välkända varumärken.

Skogaholmslimpan är en favorit på frukostbord i hela Sverige och en ikon inom svensk matkultur. Den lanserades av Skogaholms Bageri 1933, ett litet familjeföretag som startade 1926. Idag äts det cirka 300 miljoner skivor Skogaholmslimpa varje år i Sverige.

STIGA är välkänt för sina högkvalitativa bordtennisracketar och har varit en betydande aktör inom sporten sedan 1944. STIGA har länge varit ett självklart val för bordtennisspelare på både professionell och hobbynivå.

Eskilstuna Kebab levererar kebabprodukter med god smak och hög kvalitet till restauranger över hela Sverige.