Stora Sundby slott, ett ståtligt slott med tinnar och torn

Historiska Eskilstuna - en tidsresa med kungligt avslut

Upplev Rademachersmedjornas levande 1600-talsmiljö och färdas genom Eskilstunas industrihistoria på Munktellmuseet. Imorgon väntar ett besök på sagoslottet i Stora Sundby. Välkommen att uppleva Eskilstuna – tillsammans.

Vänd blicken mot Eskilstuna - och platsens intressanta historia

Eskilstuna är en modern industristad med spännande historia. På Hotell Bolinder Munktell i Munktellstaden bor du med vacker utsikt över Eskilstunaån, i en miljö starkt präglad av områdets industrihistoria. Stadsdelen Munktellstaden grundades av den tekniske innovatören Johan Theofron Munktell under 1830-talet. 

Hotellet First Hotel City är ett av Eskilstunas äldsta, och har anor från 1898. Här finner du bland annat Eskilstunas äldsta hiss som installerades 1910.

På Sundbyholms slott bor du som en kunglighet. Rummen finns utspridda i olika byggnader från olika tidsepoker. I slottsbyggnaden finns restaurang, festvåning och frukostmatsal.

Dag 1: Upptäck Rademachersmedjorna och Munktellmuseet

En av Sveriges bäst bevarade 1600-talsmiljöer, Rademachersmedjorna, hittar du mitt i centrala Eskilstuna. Botanisera bland traditionellt hantverk och utomhusutställningar. Låt barnen prova livet som smed i leksmedjan och se hur livet såg ut för de smedfamiljer som en gång levde här. Mätta magen på restaurang Jernberghska eller Fristadens Café och Våffla som ligger vackert inne på området.

En röd gammal byggnad i Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna, Eskilstuna.

På andra sidan ån hittar du Munktellmuseet där du kan uppleva 180 år av svensk industrihistoria. Här kan du spendera många timmar med att utforska gamla motorer, verktygsmaskiner, traktorer, entreprenadmaskiner och andra märkliga manicker.

Avsluta dagen med en promenad runt Eskilstunaån, genom den vackra Rothoffsparken och avsluta dagen på det bryggeripuben Eskilstuna Ölkultur. På Ölkulturs uteserveringen vid Slussvaktarstugan har du Eskilstunas bästa läge för kvällssol!

En gammal röd traktor

Munktellmuseet, Eskilstuna.

Dag 2: Känn medeltidens vingslag vid sagoslottet i Stora Sundby

En magisk resa tillbaka i tiden gör du vid Stora Sundby slott. Intill sjön Hjälmaren tornar det riddarborgslika slottet upp sig, med tinnar och torn som symboliserar årets månader, veckor och dagar. Strosa i slottsparken eller i hjorthägnet, besök gårdsbutiken och läska dig med fika på slottscaféet i det gamla orangeriet. Observera att slottet är privat bostad, endast förbokade visningar.

Upptäck mer av Eskilstuna