Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Vikingahjälm

I vikingarnas spår

Tanken var kanske en tripp till Rom för att uppleva en storstad fylld av kultur. De fyra Mälarstäderna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås är inte Rom, men utbudet av historia finns även här. Ta en tur med bil, båt eller cykel i vikingarnas spår till dessa fyra städer.

Upptäck området runt Mälaren
- i vikingarnas spår

I år är sommaren då vi upplever det som finns på nära håll och blir goda ambassadörer för vårt närområde. Vi ger dig tipsen runt Mälaren, du skapar rutten och väljer färdmedel som passar dig bäst.

Sundbyholm, Eskilstuna

Det finns mycket att upptäcka i denna oas. Du kan bada vid en härlig sandstrand vid Mälaren. Lära dig om historien vid den 1000 år gamla världsberömda Sigurdsristningen. Njuta av god mat och fika vid Sundbyholms gästhamn, som flera gånger blivit utsedd till en av Sveriges bästa gästhamnar. Passa på att bo kvar en natt på vackra Sundbyholms slott. Har du cykeln med dig kan du ta en tur in till Eskilstuna och på vägen uppleva turen "cykla i runornas spår".

Flygbild över Sundbyholms slott, slottspark, gästhamn och badplats.

Anundshög, Västerås

Anundshög är ett av Sveriges främsta fornlämningsområde med Sveriges största gravhög samt runsten från 1000 talet och fem skeppssättningar. Här finns audioguider på flertalet språk och Café Anund som serverar hembakat fika i en historisk miljö.

Viking med käpp som pekar mot stenformation

Viking vid Anundshög

Frösåkers Brygga - Västerås Skeppsmuseum

Strosa runt och kika på alla båtar. Allt från små roddbåtar till den stora koggen som ligger i Frösåkers hamn. Välkommen att kliva ombord på koggen eller önskar du ro en liten vikingabåt så går det också bra. Smaka deras hemgjorda glass, den i sig är värd resan hit.

Tre vikingabåtar ligger vid en bryggan en solig sommardag.

Vikingabåtar vid Frösåkersbrygga.

Fjärdhundraland, utanför Enköping

I Fjärdhundraland samlas härliga upplevelser i en levande landsbygd med historia och naturupplevelser. Här möts du av småföretagande kaféer, boende och gårdsbutiker. Det spelar med andra ord ingen roll om du vill uppleva historiens vingslag, den härliga naturen eller om det är hantverk och närodlad mat som gäller. I Fjärdhundraland finns allt det så du kan bara njuta av livet!

Café och matgäster vid Landsberga gårdsbutik

Landsberga Gårdsbutik, Örsundsbro. Foto: Mats Thorburn

Selaön och Stallarholmen utanför Strängnäs

Selaön - Sveriges största insjö-ö, är en av Sveriges mest fornminnesrika trakter med många runstenar och gravhögar. De mest kända gravfälten är Åsa och Östa. På Selön finns även Mälsåkers slott. Det är en broförbindelse mellan Stallarholmen och Selaön. Ett tips är att även besöka Gula industrihuset i Stallarholmen. 

Cirka 10 km från Stallarholmen, vid Gripsholms slott i Mariefred, står en av Sveriges mest kända runstenar från vikingatiden, Ingvarsstenen. 

Mälsåkers slott i bakgrunden och två personer gåendes med cyklar syns på väg till slottet.

Mälsåkers slott, Strängnäs.

Mälaren binder samman de fyra städerna

Det som binder samman de fyra Mälarstäderna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås är Mälaren, Sveriges tredje största sjö. Rederi Mälarstaden trafikerar alla städerna med olika båtkryssningar och cykeln kan du självklart ta med dig. Läs mer om trafiken på Mälaren hos Rederi Mälarstaden.

Båten Havsörnen hämtar upp passagerare en solig dag

Ombordstigning på Havsörnen, Rederi Mälarstaden.