En drönarbild av ett naturreservat vid solnedgång med skogar, sjöar och en stad i bakgrunden.

Vilsta naturreservat & friluftsområde

I Vilsta naturreservat och friluftsområde, inte långt från Eskilstunas stadskärna, kan du följa årstidernas växling i ett varierat kultur- och naturlandskap.

Inom Vilsta naturreserat ligger även Skjulsta friluftsområde. Inom dessa friluftsområden finns både sommar- och vinteraktiviteter för hela familjen.

Natur och kultur, vandring, cykling, bad och annat uteliv

I Vilsta naturreservat finns en omväxlande natur rik på kulturminnen och många möjligheter till ett aktivt friluftsliv i både Vilsta och Skjulsta friluftsområde.

Vilsta naturreservat - omväxlande natur rik på kulturminnen

På platsen har människor i alla tider varit verksamma. Här har allt från bronsåldersbönder till gruvarbetare och kungar satt sin prägel. Resultatet är en omväxlande natur rik på kulturminnen. Mycket har hänt under tidens lopp i det som vi nu upplever som en sluten skog. Den siste bonden som lämnade Vilsta på 1900-talet skulle nog knappt känna igen sig. Här växer idag al, gråvide, hägg och ädellövdungar. Vilsta är kuperat och kullarna och berghällarna tar över mer och mer ju längre österut man kommer. I norra delen av reservatet växer kalkälskande växter som till exempel blodnäva, ormtunga, trolldruva och lungört.

Vilsta friluftsområde - aktiviteter för hela familjen

I området finns vandrings- och motionsleder i olika längder, en del av dem har kvällsbelysning. Sörmlandsleden passerar Vilsta och här kan du gå en av ledens rundslingor, Vilstarundan. Det finns även leder för mountainbikecykling och banor för frisbeegolf och minigolf. Här ligger en badplats och det finns flera grillplatser.

Två personer cyklar i skog i solljus

Foto: Micke Sandström

Slalom, längdskidor och pulka på Vilsta Skidstadion

På Vilsta Skidstadion kan du öva längdåkning inför Vasaloppet och i Vilstabacken är det perfekt att öva på slalomsvängarna. Här finns även grymma pulkabackar. Man hjälper naturen lite på traven och sprutar konstsnö både i Vilstabacken och i längdskidspåret, så även om det blir plusgrader en period så finns goda förhoppningar om snöigt underlag.

Boende och mat

I friluftsområdet ligger Vilsta Sporthotell och Vilsta camping, med olika boendealternativ och erbjudanden. Här ligger även Vilsta sportcafé och restaurang som säljer mat och dryck året runt.

Friluftsområdet Skjulsta

Friluftsområdet Skjulsta är ett lövskogsområde och naturparksområde som ligger vid Eskilstunaån och består av vacker natur i form av ekskog, ängar, vattenfall, badplats och gångstigar. Här ligger fornborgen Uvberget och en rest från Karl IX:s kanal från början av 1600-talet. För dig som vill fika finns här en enklare servering. För information om öppettider för Skjulstastugans Café ring, telefon: +46 016 51 14 90

Ta bussen eller cykla till Vilsta friluftsområde

Med buss: Linje 6 stannar vid busshållplatsen Vilsta Motioncenter som ligger direkt i anslutning till Vilsta friluftsområde. Från Fristadstorget tar bussresan cirka 12 minuter.

Med cykel: Från Fristadstorget är det strax över 3 km till Vilsta friluftsområde. Det finns cykelbana hela sträckan som tar cirka 11 minuter att cykla.

Kontakt

Adress: Vasavägen 80, 633 58 Eskilstuna

Webb: eskilstuna.se