En snötäckt skog i gryningen/skymning.

Vintervandring i Eskilstuna

Eskilstuna erbjuder perfekta förhållanden för en oförglömlig vandringsupplevelse, även på vintern. Här finns flera vandringsleder som är tillgängliga under vintern och passar olika erfarenhetsnivåer. Naturguiden Mikael Andersson delar med sig av sina bästa tips

Vintervandra i Eskilstuna, Sörmland

Under sommarhalvåret lockar Eskilstunas vackra natur och populära vandringsleder många besökare. Eskilstuna ligger cirka en timme från både Stockholm och Örebro, och cirka en timme från Västerås. Under vintern är det färre vandrare ute i naturen. Mikael Andersson, som driver Eskilstunaföretaget Naturkraft tipsar om lämpliga leder och vandringsstråk beroende på erfarenhet.

– När frosten lägger sig blir naturen som en blyertsteckning. Det knarrar om fötterna och skogen ger ett speciellt lugn under den här årstiden, säger Mikael Andersson, naturguide, bushcraft- och överlevnadsinstruktör.

Han fortsätter:

– För de som föredrar lättillgängliga vandringar nära stadsmiljön är Åstråket ett utmärkt val, medan Gyllenhielmska leden och Sörmlandsleden erbjuder mer utmanande turer genom varierande landskap.

En leende man i svart mössta som står i en snötäckt skog.

Mikael Andersson, Naturkraft

Stadsnära vintervandringar

Å-stråket erbjuder en lättillgänglig vintervandringsmöjlighet med närhet till Eskilstunas centrum. Leden är lämpar sig väl för kortare promenader och erbjuder en paus från stadslivet. Mikael Andersson rekommenderar även Hälsans stig för de som föredrar att hålla sig närmare stan.

Vandra Gyllenhielmska leden på vintern

På Gyllenhielmska leden vävs natur och historia samman. Här passerar du nära Sundbyholms slott och den imponerande Sigurdsristningen. Att vandra här är lite som att gå genom levande historia, vilket kan ge en extra dimension till din vandring.

Utforska Sörmlandsleden vintertid

Sörmlandsleden sträcker sig över imponerande 100 mil och bjuder in till en bredd av upplevelser i det vinterklädda landskapet. Det finns gott om välutrustade rastplatser för både kortare utflykter och längre vandringar. Här kan du njuta av naturens stillhet och kanske en kväll vid elden under en klar vinternatt.

Fler vintertips i Eskilstuna

  • Pimpla på Hjälmaren: En perfekt aktivitet för lugna stunder. Kom ihåg säkerheten och njut av fiskelyckan i det fria.
  • Spåra vilt i snön: En bok om djurspår kan berika din vandring genom att lära dig mer om skogens invånare.
  • Långfärdsskridskor: Upptäck glädjen i att glida fram över isen på Eskilstunas sjöar, kom alltid ihåg att kontrollera isens tjocklek för din säkerhet.

Vintern i Eskilstuna är fylld med möjligheter för både naturälskare och historieintresserade. Oavsett om du föredrar lugna promenader eller äventyr i det fria, erbjuder området en mängd olika sätt att uppleva den kalla årstiden på.