Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Den gamla medelstidsstaden Torshälla med kyrkan.

Torshälla kyrka

Torshälla kyrka ligger vid Rådhustorget i Torshälla och är berömd för sina fina takmålningar.

Det var när Mälardalen kristnades på 1000-talet som en liten träkyrka byggdes på offerplatsen Torsharg.

Torshälla kyrka är en romansk stenkyrka

Det var på 1100-talet som en stenkyrka i romansk stil uppfördes och kyrkan har både kor och långhus som är förbundna med varandra genom en triumfbåge.

Kyrkan byggdes ut

När Torshälla fick sina stadsrättigheter år 1317 och staden växte blev kyrkan för trång. Det ledde till att kyrkan byggdes ut och förlängdes åt väster med ett nytt långhus. Det gamla långhuset blev kor och en vägg sattes upp mot det äldsta koret.

Omtalade takmålningar

På 1400-talet tillkom vapenhus och tornrum. Man slog dessutom valv och kallade då till sig en ung målare, Albertus Pictor, för att dekorera valven. Det var endast det östligaste valvet som blev målat och mest omtalad är bilden av Abraham som fäster ett par glasögon på sin näsa. Detta är troligen den äldsta avbildningen av glasögon i Sverige. Målningarna i Torshälla kyrka har varit överkalkade men togs åter fram vid restaureringen 1911–1912.

Interiör Torshälla kyrka

Fotograf: Therese Andersson

Guidning av kyrkan och Torshälla

Kontakta Eskilstuna Tourist Information för att hyra en egen guide för en visning eller stadsvandring av Torshälla inklusive kyrkan.

Kontakt

Telefon: +46 16-35 85 03

E-post: torshalla.forsamling@svenskakyrkan.se

Adress: Kyrkogatan 2, 644 31 Torshälla

Webb: svenskakyrkan.se

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.