Res tillbaka till 1600-talet

Har du alltid drömt om att ha ett kikhål in till det förflutna? Att kunna sitta som en fluga på väggen och kika runt i en av Rademachersmedjorna och se hur det kunde vara på 1600-talet? Nu är det äntligen möjligt.

VR-film i Rademachersmedjorna

Tack vare digitalisering av miljön inne i den bäst bevarade Rademachersmedjan kan du nu resa tillbaka i tiden med hjälp av en 360°-film och ett par VR-glasögon. I en 360°-film är det du själv som bestämmer på vad och i vilken riktning du vill titta. Du kan panorera och rotera bilden för att titta på omgivningen ur olika synvinklar. I den här filmen förflyttar du dig till 1600-talets Eskilstuna och får vara en del av en smedsfamiljs vardag.

Smed, smedshustru och ett barn utanför en rödmålad smedja

Hur gör jag för att se filmen hemma?

Du kan se filmen med eller utan VR-glasögon.

360° i datorn

I datorn får du en detaljrik bild av den avbildade miljön genom att förstora upp filmen ovan till en helskärmsbild. Här förflyttar du din blick i omgivningen genom att dra med muspekaren i olika riktningar.

360° i mobilen

Du får en utmärkt upplevelse när du betraktar miljön i din smarta telefon eller läsplatta, där enhetens sensorer gör det möjligt att titta runt genom att rikta enheten i olika riktningar, alternativt svepa med fingret över skärmen. Både i din mobila enhet och i datorn kan du zooma i ett foto för att studera detaljer i bilden.

Har du ett par VR-glasögon i papp där du kan stoppa in din smarta telefon så gör du så här: Öppna filmen i YouTube-appen på din smarta telefon. Filmen hittar du genom att söka på Rademachersmedjorna 1600-tal. Tryck på VR-symbolen som ser ut som ett par VR-glasögon nere till höger. Nu kan du spela filmen och få riktig VR-effekt!

360° med ett VR-headset

Allra bäst upplevelse och närvarokänsla får du om du använder ett headset för Virtual Reality. Du hittar filmen i appen YouTube VR. Sök på Rademachersmedjorna 1600-tal. När du träder in i den virtuella världen upplever du verkligen det som att du är på plats i Rademachersmedjorna!

Låna VR-glasögon på Eskilstuna stadsmuseum

Vid särskillda tillfällen (vissa helger och lov) kan du prova VR-glasögon på Eskilstuna stadsmuseum. Vill du inte vänta så går det bra att ringa till receptionen och boka en tid.

Vi spritar alltid av VR-glasögonen före och efter användning.