Gamla stadens krukmakeri

Gamla stadens krukmakeri drivs av krukmakerskan Maria Englund. Maria är en av få i Sverige som innehar Mästarbrev i krukmakeri och hon är Sörmlands första mästare inom hantverket. Här kan du både handla och själv prova på att dreja.

Öppettider

Öppettider sommaren 2022
(Med reservation för ändringar)

V 23:
Onsdag-fredag 12-17.
Lördag stängt pga student

V 24:
Onsdag-fredag 12-17.
Lördag 11-14.

V 25:
Måndag-onsdag 12-17.
Midsommarhelgen stängt.

V 26:
Onsdag-fredag 12-17.
Lördag-söndag 11-15.

V 27-32:
Onsdag-fredag 12- 17.
Lördag-söndag 11-15.

V 33: Tisdag-torsdag 12-17.
Fredag-söndag stängt pga tävling i NM i drejning på Rörstrand.

Egna kollektioner och beställningar

Maria arbetar med egna kollektioner men tar ofta emot beställningar och samarbetar om formgivningar. Maria har haft händerna runt leran i över 20 år, med flera utbildningar och utställningar bakom sig. Hon trivs bäst vid drejskivan där brukliga ting i stengods tillverkas. Hon gör även konstnärligare alster som bränns i olika alternativa lågbränningar, bland annat rakukeramik.

Prova på att dreja

Hos Maria finns möjlighet att prova på att dreja, både enskilt och i grupp. Kurser, event, möhippor och kalas kan skräddarsys efter önskemål. Kontakta Maria för mer information!

Om byggnaden

Spångbergska Gården är byggd på 1840-talet och har fått sitt namn efter smedsänkan Anna Spångberg som bodde här med sina tre barn. Som änka kunde även en kvinna bli egen företagare och driva makens verkstad vidare.