turkos skinande bil av äldre modell

Maskiner, fordon och motorer

Visste ni att Eskilstuna har en fascinerande historia och spännande museum att utforska? Upptäck Eskilstunas industrimekaniska historia, spana på häftiga veteranbilar och träffa andra fordonsfantaster.

Hej alla fordonsentusiaster!

I Eskilstuna kan du dyka in i fordonshistoriska museum som Munktellmuseet och Arsenalen (mellan Eskilstuna och Strägnäs) och uppleva unika utställningar som kommer att sätta ditt motorhjärtan i högsta växel.

Fordonsrelaterade evenemang sommaren 2023

 • Fordonsträffar på GTR Motorpark
  Bilträff, bankörning och utställning.
  Korv, glass och fika finns till försäljning.
  Måndagar under maj-september
 • Fordonsträffar vid SportCaféet i Vilsta
  Träffa andra bilentusiaster samtidigt som ni spanar in både nya och gamla bilar.
  Torsdagskvällar under juli och augusti
 • Dragracing i Kjula - Mälardalen Open
  Se när motorcyklar, gatbilar, hembyggen och riktiga racebilar lägger gasen i botten på dragrace-banan.
  5-6 augusti
  16-17 september

 • Eskilstuna veterandag på Ekeby flygfält
  Evenemanget som ingen fordonsintresserad borde missa är åter igen tillbaka! Det bjuds på samlarfordon, motorer, veteranflygplan och marknad.
  27 augusti

Fordon och maskiner på museum

Munktellmuseet

I den historiska byggnad där Munktellmuseet huserar har Sveriges första ånglok, den första svenska traktorn och den första hjullastaren tillverkats. Munktells Mekaniska Verkstad AB lade grunden för det som idag är Volvo Construction Equipment. Ett besök på Munktellmuseet är ett roligt äventyr både för stora och små. Här får man klättra upp i och provsitta fordonen, allt från gamla traktorer till moderna anläggningsmaskiner. I den interaktiva utställningen kan du även själv testa på att köra grävmaskin med hjälp av VR-glasögon.

Eskilstuna stadsmuseum

I Eskilstunas gamla Gevärsfaktori ligger idag Eskilstuna stadsmuseum där du får uppleva platsens industrihistoria. Här kan du kliva in i en mekanisk verkstad från 1900-talet och i ångmaskinshallen finns imponerande ångmaskiner som tidigare använts vid stadens olika fabriker. På Lilla Stadsmuseet kan barnen leka sig igenom Eskilstunas historia.

Arsenalen militärfordonsmuseum (Strängnäs)

På Arsenalen får du se ett 70-tal militärfordon och följa den militärhistoriska utvecklingen från 1920-talet fram tills idag. Här får både stora och små ett spännande och lärorikt besök! På Barnens Arsenalen finns en riktig stridsvagn att leka i, soldatkläder att prova och roliga uppdrag att utföra.

Miniature kingdom (Kungsör)

På Miniature kingdom får se du kungariket Sverige i miniatyr, i form av en modelljärnväg. 29 små tågset rullar här förbi några av sveriges landmärken och byggnader, hela vägen från Abisko i norr och ner till Kungsör och Eskilstuna.

Få ut mer av Eskilstuna

Om du har läst hela vägen hit hoppas vi att du tyckte att den här artikeln var läsvärd och att den gav dig inspiration till att upptäcka mer av platserna Eskilstuna, Torshälla och Sundbyholm.

En gång i månaden skickar vi ett nyhetsbrev med Eskilstunainspiration till våra prenumeranter. Utskicken innehåller positiva Eskilstunanyheter och massor av evenemangstips. Det är kostnadsfritt att registrera sig.