Blommor i olika färger

Rothoffsparken

Besök Rothoffsparken, en park i hjärtat av Eskilstuna med botanisk inriktning och en skojig lekpark för de yngre. Här finns det blommor, bär, kryddor och träd att lära sig mer om eller helt enkelt njuta av.

En modern park med forntida charm

Rothoffsparken är Eskilstunas äldsta anlagda park och är en lugn och harmonisk plats, inramad av hundraåriga ekar. Här kan du ta det lugnt eller ha kul, ung som senior. Parken har, trots sina moderna detaljer, kvar sin 1600-tals charm och är idag en kulturminnespark, samt en av stadens mest kända parker.

Vad kan man göra i Rothoffsparken?

När man besöker Rothoffsparken möts man av träd, buskar och blommor men även en lekpark, en damm med bågade små broar och en biodling.

Alla växterna har små beskrivande skyltar för den som vill lära sig mer. I dammen kan man ibland se änder som simmar omkring och stillsamt flyter runt på ytan.

I lekparken finns det gungor, en klätterställning, en studsmatta och en gungande jeep för de äventyrsfulla.

Utöver detta finns en stor gräsmatta med plats för picknickar, luncher och lekar. Vid huvudentrén till parken möts man av Rothoffsvillan- en ståtlig byggnad från sent 1800 tal som har gett karaktär till parken i många år.


Rosor i rött och rosa

Fotograf: Therese Andersson

Fredrik Rothoff och hans villa

Rothoffsparken har fått sitt namn ifrån Fredrik Rothoff som mot slutet av 1740-talet, flyttade in i den exklusiva Rothoffsvillan som man möts av vid huvudentrén till parken. Därefter bodde Rothoffs son Birger Fredrik Rothoff i Rothoffsvillan. Birger var en väldigt uppskattad man som bland annat förde Eskilstunas talan i riksdagen, som tack för sin skicklighet och sina bidrag till staden Eskilstuna hedrades han år 1809 med en bergsrådstitel. Birger Fredrik Rothoff var även den sista i familjen Rothoff som bodde i villan. År 1869 flyttade Kaptenen Gustaf Blix in och lät år 1880 uppföra den byggnad som står idag.


Lekparken och Rothoffsvillan i Rothoffsparken

Fotograf: Therese Andersson

Kontakt

Adress: Tullgatan 4, 632 20 Eskilstuna

Webb: Eskilstuna.se