Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

En flock får betar i ett naturreservat en vårdag

Ekbacken naturreservat

Precis bredvid Eskilstunaån i Torshälla ligger det lilla fina naturreservatet Ekbacken. Här finns gott om 200-åriga ekar att njuta av. Under sommaren finns det får som betar på området.

Rikt på insekter och vackra blommar

Ekbacken är full av liv och har en mängd olika arter. Är du intresserad av insekter är det här platsen för dig. Här finns bland annat brun trädmyra, bålgeting och olika trollsländor. Njut av vitsippstäckta backar på våren och den ljuva doften av liljekonvaljer och se de fina blåsipporna som växer i dungarna mellan de stora ekarna. Har du tur kan du även höra näktergalen spela. Ekbacken har stigar runt kullen, men det går också bra att vandra fritt i området. Det finns iordningställda rastplatser, så ta gärna med dig fika.

Föreskrifter

I naturreservatet gäller särskilda regler för besökare. Det är förbjudet att:

  • Bryta kvistar, fälla eller på ett annat sätt skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar.
  • Fånga och insamla ryggradslösa djur på sådant sätt att deras biotoper eller reproduktionsmiljöer skadas eller förstörs.
  • Sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift.
  • Utan Länsstyrelsens tillstånd anordna lägerverksamhet.

Kontakt

Webb: eskilstuna.se

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.