Vybild över ett snöigt Eskilstuna

Hyra ut via Airbnb
- det här ska du tänka på

Vid stora evenemang som Melodifestivalen och Folk och Kultur kommer en stor mängd övernattande besökare till Eskilstuna – en möjlighet som bland annat uthyraren Sofie Andersson tar tillvara på. Här tipsar hon fler om hur de själva kan komma igång.

Sofie har själv bott via Airbnb när hon varit ute på resor "Det kändes naturligt"

En av dem som bedriver uthyrning via den populära plattformen Airbnb är Sofie Andersson. Till vardags jobbar hon som rekryterare på ett bemanningsföretag och är stolt över att kalla Eskilstuna sitt hem.

– Jag har själv hyrt boende när jag rest i Europa och tycker att det fungerat hur bra som helst. När vi fick möjlighet att hyra ut delar av vårt egna hem kändes det därför naturligt, säger Sofie Andersson, rekryterare och Eskilstunabo.

Kvinna med mörkt hår som tittar rakt in i kameran

Sofie Andersson

Enkelt att komma igång

För den som vill testa att hyra ut sin bostad via till exempel Airbnb är det enkelt att komma igång. Plattformen kräver ingen uppstartskostnad utan drar istället en serviceavgift för varje bokning. För den som vill finns det även stort utrymme för flexibilitet, både vad gäller antal nätter per bokning och att välja möjliga dagar för uthyrning.

Sofie Andersson menar att de praktiska bitarna är lätta att få på plats och att eventuella svårigheter ofta handlar om saker som det egna kontrollbehovet eller rädslan för att något kan gå snett. Själv har hon aldrig råkat ut för att någon missköter sig och har bara fått positiva recensioner.

– Jag tror att det finns en rädsla över att inte veta vem som kommer att bo i ens hem och att det är läskigt att släppa in folk i sin privata sfär. Det som kan vara bra att känna till är att Airbnb har en försäkring om något mot förmodan skulle hända. De fungerar också som en mellanhand när det gäller betalningen så att du själv inte behöver dra i detta, säger Sofie Andersson.

Dubbel belöning

Just den extra inkomstkällan är en stor motivator för många. Som uthyrare via Airbnb behöver privatpersoner inte oroa sig för att rapportera rätt summa till Skatteverket utan detta sköts automatiskt via plattformen. Sofie Andersson menar dock att den extra inkomsten bara är en av många fördelar.

– En av de största fördelarna för mig är att jag lär mig så mycket om Eskilstuna, vilka som väljer att komma hit och varför. Det är roligt att hålla sig à jour med vad som är på gång så att vi kan tipsa våra gäster – men det händer ofta att det är de som tipsar oss, säger Sofie Andersson innan hon avslutar:

– Om du funderar på att hyra ut ditt boende tycker jag absolut att du ska testa, det är både lärorikt och en extra inkomstkälla.

Tips för dig som funderar på uthyrning

  1. Kolla alltid recensioner innan du godkänner en bokning.
  2. Fråga gärna personen som hyr vad de ska göra under sitt besök.
  3. Se till att blocka dagar då du vet att du inte har möjlighet att ta emot besökare.
  4. Anpassa längden på tillåtna bokningar efter preferens.
  5. Våga testa – varför inte redan i februari när det är extra många som vill besöka evenemangen Eskilstuna!