Man som står på en scen och sjunger. En annan man som spelar gitarr eller bas syns suddigt i bakgrunden.

10 fakta om rockgruppen Kent

Staden Eskilstuna är känd för många saker, bandet Kent och djurparken Parken Zoo är något många förknippar med platsen. Här kommer 10 fakta om Kent.

1. Kent har inte alltid hetat Kent

Bandet hade flera namn innan de slutligen bestämde sig för Kent. Bandet hette Jones och Giftet när det bildades 1990 men bytte 1992 namn till Havsänglar. Först 1993 bytte bandet namn till det numera legendariska namnet Kent.

2. Vem är Kent?

I en intervju med Eskilstuna Kuriren 1995 berättar Joakim Berg att Kent varken är en person eller ett cigarettmärke. Anledningen till att man beslutade sig för namnet Kent är att namnet var kort, lätt att komma ihåg och kändes tillräckligt töntigt.

3. Kent-mobiler

I samband med släppet av albumet Tillbaka till samtiden samarbetade Kent med Sony Ericsson och släppte speciella Kent-mobiler. Modellerna hette W580, W660 och W880 och inkluderade bland annat 12 bakgrunder, 3 teman, 8 ringsignaler och 2 skärmsläckare som inte fanns tillgängliga någon annanstans. Dessutom fick man tillgång till singeln "Ingenting" ett dygn innan den officiellt släpptes.

4. Kent tv-spel

År 2010 släpptes TV-spelet Singstar-Kent till Playstation. Singstar är en populär TV-spelserie där man får sjunga karaokeversioner av kända låtar.

5. Kentforumet

Det finns en bevarad version av Kentforumet, bandets tidigare officiella internetforum. Den bevarade versionen är från 13 maj 2018 och inkluderar bland annat 19 inlägg skrivna av Joakim Berg.

6. Flest Grammisar i Sverige

Kent är den grupp som vunnit flest Grammisar genom tiderna i Sverige. Hela 23 stycken blev det under deras 26 år som aktiva. Kent vann Grammisar i flera kategorier, inklusive "Årets grupp" och "Årets album". Flest Grammisar vann kent med albumet "Vapen & ammunition" 2002 som fick sju.

7. Kents bästa låt

I februari 2020 genomfördes omröstningar i sociala medier för att avgöra vilken av alla kents 215 låtar som egentligen är bäst. Över 3000 personer röstade och i topp hamnade ”Mannen i den vita hatten (16 år senare)”.

8. Martin Roos

Martin Roos var kompgitarrist i Kent mellan åren 1992-1995, och sedan bandets manager fram till 2016. Den 1 maj 2012, tackade Martin ja till tjänsten som VD för Eskilstuna Marknadsföring, vilket senare blev Destination Eskilstuna. Idag ansvarar Destination Eskilstuna bland annat för visiteskilstuna.se, som du besöker just nu. Martin Roos avgick som VD för Destination Eskilstuna den 1 oktober 2022.

9. Kent non stop - Eskilstunas Kentkör

Att kärleken till Kent är stor i Eskilstuna kommer nog inte som en överraskning. Den är så stor att det i februari 2019 startades en Kentkör med syfte att "sjunga Kent, bara Kent, sprida kärlek om bandet, deras musik och glädjen att sjunga i kör". Körprojektet kallas "Kent Non Stop" och består av entusiaster som träffas och sjunger Kent-låtar tillsammans.

10. Kent och Eskilstuna

Det går att hitta referenser till Eskilstuna i mycket av Kents material. Till exempel har namnet till albumet "Hagnesta Hill" tagits från en stadsdel i Eskilstuna och omslaget till "Vapen & Ammunition" pryds av en vit tiger. Eskilstuna var länge känt för sina vita tigrar från stadens djurpark, Parken Zoo.

Mer Kent? Vandra i kents fotspår

Vandra i Kents fotspår är en stadsvandring med 16 stopp där Kent satt sitt avtryck på Eskilstunakartan. Eller där Eskilstuna gjort intryck på Kent. Det finns en bokningsbar guidning för grupper, och en nedladdningsbar karta för den som vill gå på egen hand.