Grönska och Klosters kyrka

Eskilstuna på en timme

Du hinner se mycket av Eskilstuna på en timme. Längs Eskilstunaån ligger några av Eskilstunas mest signifikanta platser, byggnader, butiker och historiska minnesmärken.

Vandra längs Eskilstunaån

Den här promenaden är cirka 3 km lång och tar ungefär 40 minuter, det går bra att ta sig fram med permobil och barnvagn (en edladdningsbar kartafinns längst ner på sidan).

Kartbild över centrala Eskilstuna

Kartbild med utmärkta platser.

1. Rademachersmedjorna

En vandring i ”smedstaden” börjar förslagsvis i Rademachersmedjorna. Det var här som Eskilstuna fick sitt goda rykte som smidesstad. I dag är området ett öppet friluftsmuseum med hantverkare, butiker, café och restaurang.

Röda stugor på rad.

Rademachersmedjorna.

2. Munktellstaden

I Munktellstaden kan du spendera många timmar, till exempel på Eskilstunas konstmuseum eller Munktellmuseet. Här hittar du också toppmoderna Volvo CE Arena (tidigare STIGA Sports Arena) och badhuset Munktellbadet. I området finns även caféer och restauranger samt Eskilstuna Ölkultur med bryggeripub, butik och visningar.

Bild på Munktellmuseet utifrån

Munktellmuseet i Munktellstaden.

3. Klosters kyrka

I hjärtat av Stadsparken ligger Klosters kyrka. Kyrkan ritades av arkitekten Otar Hökerberg och stod klar 1929. Altartavlan är från 1600-talet och gjord av den flamländske mästaren Martin de Vos. Yngve Lundströms färgsprakande fönster har fjorton motiv med S:t Eskil, helgonet som gett namn åt Eskilstuna.

Klosters kyrka.

4. Gamla staden

Från kyrkan följer du Strandgatan åt sydost och kommer då till Gamla Staden. Det här är Eskilstunas ursprungliga stadskärna och äldsta kvarter. Längs den stenbelagda Köpmangatan finns mode- och inredningsbutiker, restauranger,
konstgallerier, skönhetssalonger, caféer och vackra byggnader.

Gamla staden i Eskilstuna.

5. Fristadstorget

Fristadstorget är stadens vardagsrum, en naturlig samlingsplats med gott om aktiviteter året runt. Slå dig ned vid vattenspegeln med något gott från de caféer och matställen som finns runt torget. Medan du tittar på folklivet kan du passa på att spana in Eskilstunas stadshus från 1897, ritat av Emil Befwe, eller den spektakulära skulpturen Pin Point av konstnären Olov Tällström.

Fristadstorget.