Vintervy över Mälaren i skymning

Kallbad i Eskilstuna

Allt fler hakar på trenden med kallbad. Populära platser för vinterbad i Eskilstuna är Skjulsta, Sundbyholm och Borsökna.

Skjulsta – populäraste platsen för kallbad i Eskilstuna

Vid Skjulstabadet finns en motor under bryggan, en så kallad strömbildare som håller vattnet strömt. Strömbildaren gör så att det är isfritt vid badplatsen även vid minusgrader. Det gör platsen extra lämplig för att bada vintertid.

- Jag vinterbadar för att det får mig att känna mig frisk, stark och mentalt närvarande, säger Sara Aggeklint. Sara är en av många vinterbadare som väljer Skjulstabadet vintertid.

Vid andra badplatser är det främst vinterbadande eldsjälar som brukar såga upp vakar, för att sedan sprida vidare informationen till andra kallbadare via sociala medier.

Facebookgruppen ”Bär ner mig till sjön” med över 250 medlemmar, är en av dessa digitala samlingsplatser för vinterbadare. Där delas ofta information när någon sågat upp en ny vak att bada i.

Bastubad med vinterbad

Att bada bastu för att sedan kyla ner sig i kallt vatten är en tradition som vi i Norden sysslat med i över 2000 år. Det är inte riktigt detsamma som att kallbada, men det kan fungera bra som introduktion för den som är nyfiken på kallbad. Skjulstabastun är ett bra alternativ för den som vill bada bastu i Eskilstuna.

Bada utomhus året runt gör dig gott

Under sommaren kan de flesta uppskatta ett svalkande bad, men att under årets kalla månader göra om samma sak kan nog många uppfatta som lite otäckt. Varför ska man prova är då frågan? Här är ett par exempel på positiva egenskaper som kallbad påstås ge.

  • Ett ökat välbefinnande, både fysiskt och psykiskt.
  • En känsla av pigghet.
  • Precis som vid träning frigörs endorfiner, som minskar smärta och får oss att må bra.