Entrén till IKEAs secondhand-butik på ReTuna Återbruksgalleria

Världsunikt - IKEA på ReTuna

IKEA öppnade sin första secondhand-butik på ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna hösten 2020. Målet med butiken är att inspirera fler människor att leva ett mer hållbart liv, samtidigt som möbler och heminredning får en andra chans.

IKEA satsar på hållbarhet

IKEA öppnade sin första renodlade secondhand-butik på ReTuna Återbruksgalleria i november 2020 och till sommaren flyttade butiken till större lokaler på hela 300 kvardratmeter (läs mer nedan). Här kan besökarna köpa IKEA-möbler som fått nytt liv efter att ha reparerats och blivit så gott som nya.

Satsningen på ReTuna Återbruksgalleria är inte någon slump, gallerian har väckt stor uppmärksamhet sedan starten för fem år sedan. Samarbetet ger IKEA möjlighet att testa och utforska en cirkulär affärsmodell för framtiden.

Ett löfte från IKEA är att alla deras produkter inom tio år ska vara tillverkade av förnybara eller återvunna material. De ska vara designade för att kunna återanvändas eller återvinnas.

Möbler och heminredning från IKEA får en andra chans

I secondhand-butiken kan besökarna köpa IKEA-möbler som fått nytt liv efter att ha reparerats och återställts till sin forna glans, men till ett lägre pris. IKEA Västerås förser även butiken i ReTuna Återbruksgalleria med möbler och heminredningsprodukter som av olika anledningar skadats. På ReTuna repararas de och får en chans till nytt liv i nya hem.

Secondhand-butiken fungerar som en testbädd där idéer, nya arbetssätt och samarbeten provas i praktiken. Samarbetet med ReTuna ger IKEA möjligheten att bättre förstå varför vissa IKEA-produkter blir avfall, vilket tillstånd de är i när de slängs, hur människor resonerar när de väljer att lämna produkterna till återvinning och om det finns ett intresse av att köpa produkterna om de lyckas rädda dem. Butiken i Eskilstuna är ett slags laboratorium för hela IKEA.

Vår planet är vårt gemensamma hem. Därför kan vi bara skapa en mer hållbar värld om vi gör det tillsammans med andra. Nu krokar vi arm med lokala aktörer som delar vår syn på hållbarhet för att få lärdomar som kan göra skillnad globalt, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige.

ReTuna påminner om andra shoppinggallerior, med den stora skillnaden att den ligger intill den lokala återvinningsstationen och allt som butikerna säljer är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat.

– ReTuna är en världsunik arena där både små och stora företag är välkomna att utforska nya koncept och skapa hållbara lösningar. Tillsammans blir vi en kraft att räkna med i vårt allra mest prioriterade uppdrag att rädda jorden, säger Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria.

ReTuna huvudentré

Fotograf: Pressbild ReTuna

IKEA till större lokaler på ReTuna sommaren 2021

I juli 2021 fick butiken nya och större lokaler om hela 300 kvadratmeter på Retuna Återbruksgalleria. Ett sätt för IKEA att skala upp sina lärdomar och på så vis kunna möta kundernas förväntningar på ett bättre sätt samt nå ännu fler.

Förutom större lokaler, utökades sortimentet med andra sorters möbler och heminredning.

Testperioden för IKEA secondhand förlängd

I december 2021 kom det glädjande beskedet att IKEAs testperiod i återbruksgallerian förlängs ytterligare ett år. På ReTuna har IKEA kunnat skaffa stor kunskap genom att testa idéer, nya rengörings- och reparationsmetoder, hur man bäst driver en secondhand-butik och hur fler IKEA möbler kan få ett nästa liv.