Munktellmuseet och Munktellarenan

Munktellstaden

Munktellstaden ligger centralt i Eskilstuna vid forsande vattendrag, broar och holmar. De vackra tegelröda gamla industribyggnaderna är starkt förknippade med bilden av Eskilstuna.

Från industrinav till bubblande kultur-, aktivitet och evenemangsområde

Munktellstaden var från början Bolinder-Munktells industriområde, där Volvo BM under många år hade tillverkning. Idag är Munktellstaden en levande plats med museum, evenemangsplatser, idrottsarenor, lokalt bryggeri, hotell, scenkonst och mycket mer.

Munkellstadens historia

Munktellstaden har fått sitt namn efter Johan Theofron Munktell. År 1832 fick han uppdraget att anlägga en mekanisk verkstad i Eskilstuna. Verksamheten startade redan samma år och här tillverkades allt från svarvar, borrmaskiner, smidespressar och slipmaskiner. År 1853 tillverkade bolaget Sveriges första ånglok, den så kallade Förstlingen och 1859 tillverkades här Sveriges första tröskverk. 1913 började verkstaden med traktorproduktion och några decennier senare blev bolaget en del av Volvokoncernen.

På Munktellmuseet, som idag ägs och drivs av Volvo Construction Equipment finns en del av företagets historia dokumenterad.

Bolinder Munktell - ett hotell med historia

De tegelröda industribyggnaderna i Munktellstaden är kvarlevor från just Munkells Mekaniska verkstad. Byggnaden som tidigare var fabrikens huvudkontor huserar idag hotellet Clarion Collection Hotel Bolinder Munktell. Hotellets interiör bär också spår av platsens industrihistoria, överallt i den vackra byggnaden hittar du utsmyckningar och motiv som berättar om platsens bakgrund som traktor- och motorfabrik.

Munktellmuseet, Fotograf: Micke Sandström

Evenemang och arenor i Munktellstaden

I Munktellstaden arrangeras både små och stora evenemang. Lokomotivet mitt i Munktellstaden är en kulturarena som lämpar sig särskilt bra för musik, men även stand-up, föreläsningar och mässor gör sig bra i lokalen som har kapacitet för ca 700 personer.

Större evenemang som landskamper, galor och konserter hålls i toppmoderna Volvo CE Arena (tidigare STIGA Sports Arena), som har kapacitet för 5000 åskådare.

Ett stenkast från Volvo CE Arena (tidigare STIGA Sports Arena) ligger Munktellarenan, en multiarena på 15 000 kvadratmeter fördelat på tre plan. Här arrangeras främst idrottsevenemang men även mässor, utbildningar och konferenser.

Munktellbadet

Munktellbadet byggdes 2016 och är ett av världens mest moderna badhus. Byggnaden är den första simhallen i Sverige som uppnått Miljöbyggnad Guld. På Munktellbadet arrangeras bland annat stora mästerskap i simning. Vi kallar det MiljöEvolution!

Simhallen är till stor del byggd av lokalt producerat tegel, för att byggnaden naturligt ska smälta in i den industrihistoriska omgivningen.