Två flickor som åker pulka

Vilsta skidstadion

Vilsta friluftsområde ligger några kilometer från centrala Eskilstuna. Här sprudlar det av aktivitet året om och vintertid är det många som söker sig hit för att åka längdskidor, slalom och pulka.

En samlingsplats för skidentusiaster och snölek

Vilstabacken erbjuder allt från avancerad tävlingsåkning till pulkaåkning och längdskidåkning. Hit söker sig vintersportare och leksugna familjer för en rolig dag i vintermiljö. Med fina längdskidspår, slalombacke och pulkabacke finns något för alla som söker vinteraktiviteter.

Utförsåkning i Vilstabacken

Många slalomåkare lockas av Vilstabackens möjligheter till utförsåkning och i slalombacken finns en nedfart som prepareras varje kväll för fina förhållanden. För att smidigt ta sig uppför backen finns en ny lift som passar alla åldrar. Alla över 7 år behöver köpa ett liftkort för att använda liften och det finns även ett åkband för nybörjare och mindre barn. För att åkningen ska gå bli så smidig som möjligt finns två köer, en för allmänheten och en för de som har träning i backen.

Längdskidåkning

Området har fina längdskidspår i skogsområdet och vid gott om snö även skatespår på de öppnare ytorna. Det finns både naturspår som är kostnadsfria och konstsnöspår där du betalar en liten avgift för att åka. Terrängen i spåren är varierande och oavsett om du vill ut på en skön eftermiddagstur eller om du ligger i hårdträning finns det garanterat ett spår som passar dig.

Vinterlek för barn

Alldeles intill slalombacken finns Eskilstunas kanske bästa och mest omtyckta pulkabacke. Här roar sig leksugna barn och vuxna lätt en heldag. En extra rolig upplevelse för barnen är att testa längdskidåkning i Skidlekparken. Där blir åkningen mer lekfull när barnen åker bland gupp, hinder, kullar och leksaker.

Pausa gott och fyll på energidepåerna

I Vilsta Sportcafé ligger nedanför backen för den som behöver fylla på med lite ny energi. Den som önskar kan även äta sin matsäck i anslutning till restaurangen. Vill man hellre äta en mysig lunch utomhus passar korvgrillning på grillen nedanför backen.

Tre barn grillar korv nedanför skidbacke

Fotograf: Micke Sandström