Salad Hilowle - Enighetens färd

18 mar - 27 aug
00.00
Eskilstuna konstmuseum

I museets största rum för tillfälliga utställningar presenterar vi Salad Hilowle.

Salad Hilowle, född 1986 i Mogadishu, Somalia, är en stockholmsbaserad konstnär som spårar historiska berättelser och erbjuder nya sätt att läsa vår historia. Han gräver djupt i arkiv och med sitt konstnärliga arbete synliggör han svarta subjekt i svensk konst och kulturhistoria och väcker frågor om kolonialism, marginalisering och rasifiering.

Med utgångspunkt i sin egen biografi – uppvuxen i en somali-svensk familj i en mellanstor stad – med en bakgrund inom film, kultur och media omfamnar Hilowle en subjektiv läsning av arkivet och utforskar idéer om minnen, plats och synlighet.

I utställningen visas skulptur, installation, fotoverk och det hyllade videoverket Vanus Labor. Som finissage kommer Salad Hilowle även att presentera ett nytt perfomanceverk med samma titel som utställningen: Enighetens färd (2023).

Salad Hilowle tog sin masterexamen i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2020. Samma år tilldelades han Bernadottestipendiet för sitt arbete med att synliggöra människor med afrikanskt ursprung i svensk konsthistoria.

Öppettider Eskilstuna konstmuseum:
tisdagar-fredagar 11.00-16.00
lördagar-söndagar 12.00-16.00

Bild: Ur videoverket Vanus Labor, 2021.