Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Erik Öberg - Swarming entities

13 nov - 16 jan
00.00
Ebelingmuseet

Med verk av omsorgsfullt sammanfogade fjädrar och målat papper format med somebana - en traditionell japansk hantverksteknik för tillverkning av sidenblommor.

Swarming entities uppluckrar relationen mellan växtlighet och kropp, mellan liv och död i spänningsförhållandet mellan att växa, förtvina och transformeras. Genom mötet mellan det familjära och främmande skapas kognitiva motsättningar av motsägelser som att hänföras av något som man samtidigt känner obehag inför.

I utställningen möts barriärer som befinner sig i ett skede av transformation och där vi fysiskt och taktilt kan möta denna process. Precis som omvandlingen i hur en insekt byter skepnad från en form till en helt annan i stadier av ägg, larv, puppa och adult. Där den tidigare formen slutar att existera samtidigt som den föds ur dess tidigare form. Detta beskriver hur någonting kan vara död och levande samtidigt.

Öbergs arbete befinner sig i denna tvetydighet mellan motsatser. De öppnar upp för flyktiga känslor där det familjära samtidigt är främmande och där det vackra och taktila väcker en osäkerhet av obehag. Som betraktare möter du en taktil och materiell undersökning av en växlande upplevelse av motsatser och tvetydigheter.

Erik Öberg är född i Älvsbyn och nu bosatt och verksam i Stockholm. Han har sin kandidat och masterutbildning vid Konstfack – University of Art, Crafts and Design i Stockholm. Öbergs arbeten har bland annat visats på Konsthall Mint, Björkholmen och Gustavsbergs konsthall.

Utställningen Swarming entities presenteras 13 november -16 januari.

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.