Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

NAISED - estnisk exilkonst skapad av kvinnor

25 sep - 31 okt
00.00
Ebelingmuseet

Under september 1944, i kölvattnet av andra världskriget, kom en stor mängd flyktingar från Estland till Sverige. Bland dessa återfanns bland annat många kulturarbetare som musiker, författare och konstnärer, såväl män som kvinnor.

Efter åren som gått och med ett medvetet samlande, förvaltar Estniska huset i Stockholm idag en stor samling av konst skapad av estniska konstnärer som levt i exil. Estniska föreningen i Eskilstuna har i samarbete med Estniska huset i Stockholm gått igenom samlingen för att nu plocka fram och bland annat visa delar av den konst som finns representerad där.

Urvalet till utställningen NAISED, som betyder kvinnor på estniska, presenterar konst skapad av kvinnor. Många av verken har inte visats för allmänheten tidigare och har inför utställningen fått en översyn, blivit inramade, rengjorda och fått nya passepartouter.

Utställningen presenteras i samband med att Eskilstunas äldsta invandrarförening Estniska Föreningen i Eskilstuna (Eesti selts) fyller 75 år.

Bild: detalj ur målning av Leida Rives

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.