Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

20 februari - 2 maj
kl. 00.00
Ebelingmuseet

Urmodern av Åsa Schagerström

schagerstrom

Urmodern
20 februari - 2 maj
Utställningen har digital öppning den 20 februari.

Museet är tillfälligt stängt tills vidare. Vi meddelar så snart vi vet när och hur vi kan öppna för besökare igen. Till dess publicerar vi material från utställningen på museets Facebook och instagram.

Hörs orden bättre om de broderas?
Urmodern är ingens barn. Hon föddes ur jorden.
För henne finns ingen tröst. Ingen sorg, ingen längtan.

Den rakt igenom broderade boken Urmodern är kritikerrosade serieskaparen Åsa Schagerströms elfte bok, där poesi och textilkonst vävs samman till en nattsvart men försonande betraktelse om rotlöshet. I utställningen presenteras broderierna från boken som gavs ut 2019.

Utställningen Urmodern består av bild och text gjorda med nål och tråd på återanvända tygstycken från trasiga dukar, lakan och tygspill. Broderierna handlar om att inte vara del av någon länk bakåt i tiden och ensamheten i det. Urmodern föddes ur jorden, grävde upp sina egna rötter, hon har aldrig haft en navelsträng att klippa av.

Åsa Schagerström, tidigare verksam under namnet Åsa Grennvall, är en av Sveriges mest etablerade serietecknare. Hon är en pionjär inom samtida svensk seriekonst och en föregångare till den stora våg av såväl feministiska som självbiografiska serier som dominerar serieutgivningen i dag. Även om hon är mest etablerad som serietecknare så har hon alltid parallellt skapat i textila material. Allt från korstygnsbroderade serierutor till att brodera omslagen till sina böcker. Oavsett om hon arbetar textilt eller tecknar kännetecknas hennes verk av en mörk och egensinnig bildvärld, tonsäkerhet, drastisk humor och ett genomtänkt bildberättande.

Åsa Schagerström bor och arbetar i Sköldinge i Sörmland.

Information
Evenemangsplats Ebelingmuseet

Eskilstunavägen 5, Torshälla

Arrangör Ebelingmuseet 016-7107305 Skicka e-post