Samlingen på Eskilstuna konstmuseum

01 jan - 31 dec
00.00
Eskilstuna konstmuseum

I museets basutställning med konst ur samlingen visas ungefär 200 verk. Konstverken hänger efter olika teman som bygger på allt ifrån konstnärliga processer och motivval till enskilda konstnärskap.

Eskilstuna konstmuseum förvaltar en konstsamling med verk från 1600-tal till nutid. Den består till störst del av nordisk och nordeuropeisk konst, med tyngdpunkten på svensk 1900-tals måleri. Grunden ligger i den generösa gåva om nästan 500 verk som Eskilstuna konstförening skänkte staden 1948. Då hade konstföreningen redan drivit Eskilstuna konstmuseum sedan 1937 och lagt en god bas för samlingen som idag består av cirka 6200 verk varav 5000 teckningar, akvareller och grafiska blad.

Samlingen utökas med cirka ett till två verk varje år. Senast inköpt är bland annat verk av Frida Fjellman, Carl Hammoud, Gunilla Klingberg, Carl Johan De Geer och Siri Derkert.

Bild: Tema Världen och vardagen. I förgrunden "Supernova" av Gunilla Klingberg och "Röd prinsessa" av Helga Henschen. I bakgrunden "Den stora missuppfattningen" av Carl Johan De Geer. Foto: Per Groth.