Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Suröl & ost i Slussvaktaren - Ölprovning

15 jan
15.00 - 16.30
Eskilstuna Ölkultur

Lageröl är en historiskt sett ny företeelse i ölvärlden. Ale har man faktiskt gjort sedan urminnes tider. Vad är då spontanjäst öl? Och varför är den så sur?

Spontanjäst öl är öl där vildjäst får starta jäsprocessen. Spontan­jäsning ger en mer varierad öl jämfört med när man jäser med en kontrollerad jästkultur. Det är det äldsta sättet att göra öl på och här låter man luftens mikroorganismer angripa brygden som ofta ligger i stora öppna fat, eller till en början i bassängliknande kärl. Denna typ av öl har i modern tid produceras nästan ute­slutande i Pajottenland utanför Bryssel men numera hittar man även spontanjäst och suröl i världsklass i Sverige.

Under ölprovningen provar vi åtta smakfulla syrliga öl från både svenska och belgiska hantverksbryggerier med åtta tillhörande ostar.

Ciceron för ölprovningen är veteranen inom suröl Patrik Svensk, med över 30-talet medaljer i bagaget inom spontanjästöl.

Patrik är försäljning och marknadschef på Eskilstuna Ölkultur, utbildad öldomare, silvermedaljör i World Cup of Beer, fyrfaldig guldmedaljör i Svenska Mästerskapen i Hembryggd öl och flerfaldig finalist i dom Amerikanska Mästarskapen.

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.