Ur bibliotekets historia
Läs om bibliotekets utveckling sedan slutet av 1800-talet.
Mer information tillkommer löpande.
Eskilstuna biblioteks historia sträcker sig tillbaka till 1890-talet, då Eskilstuna Arbetarebibliotek grundades. Eskilstuna Arbetarekommun tog initiativ till och drev biblioteket som låg i Folkets Hus i hörnet Careliigatan/ Smedjegatan. Biblioteket var ett av de första av de många arbetarbibliotek som vid denna tid startades runt om i Sverige. Verksamheten sköttes av intresserade arbetare på fritiden, men anslag till bokinköp saknades nästan helt.

Folkets Hus med Arbetarebiblioteket på Smedjegatan 6/ Careliigatan 13, stadens mest besökta bibliotek fram till invigningen av det nya biblioteket 1925. Foto: Brydolf-Forsslund, Eskilstuna stadsmuseum.
Biblioteket förde en tynande tillvaro fram till 1919, då det nybildade ABF (arbetarnas bildningsförbund) tog över biblioteket från arbetarkommunen. Arbetet sköttes fortfarande av intresserade arbetare på sin fritid mot ett begränsat arvode. Anslag till bokinköp fick man dels från ABF:s lokalavdelning i Eskilstuna, dels från Eskilstuna stad. På detta sätt fortgick rörelsen i fem år. Lånefrekvensen ökade från år till år. Då det med tiden blev omöjligt att sköta biblioteket som en fritidssysselsättning anställdes på sommaren 1924 en bibliotekarie och en biblioteksassistent. Biblioteksassistent under några sommarmånader 1924 var Alva Reimer från Slagsta, senare känd som politikern och Nobelpristagaren Alva Myrdal. 1924 omfattade bokbeståndet 8.000 band, antalet lån i ABF-biblioteket uppgick 1924 till 36.000.
De båda rummen i Folkets Hus blev snart otillräckliga, men åren 1923-24 löstes lokalfrågan i och med biblioteksbyggnadens uppförande. Denna kombinerades nämligen med en flygelbyggnad, i vars bottenvåning biblioteket inrymdes. Studiecirkelrum och föreläsningssal inrättades även för ABF:s räkning i samma flygels andra och tredje våning. I januari 1925 omorganiserades biblioteket efter en sammanslagning med IOGT:s bibliotek till Eskilstuna Folkbibliotek. Lokalerna i Folkets Hus var nu för trånga men situationen löstes då den nya teaterbyggnaden uppfördes.
Biblioteket var stängt den 1 juni-21 augusti 1925 inför inflyttning i den nya lokalen. Biblioteket öppnades i den nya lokalen den 21 augusti men den officiella invigningen skedde först den 17 oktober.

Den nya teaterbyggnaden med biblioteksflygeln till höger 1920- eller 30-tal. Den tredje våningen på biblioteksflygeln byggdes först 1935. Foto: Olle Forsslund, Eskilstuna stadsmuseum.
Hur såg det då ut i det nya bibliotek som invigdes den 17 oktober 1925? Till höger om garderoben låg bokexpeditionen med dess omfattande diskar samt det omfångsrika bokutställningsrummet. Innanför garderoben och biblioteksrummet låg läsrummet för vuxna som rymde ett trettiotal platser. Där fanns referenslitteratur, uppslagsböcker samt tidningar och tidskrifter avsedda att läsas på plats.

Läsrummet för vuxna. Bild från 1930-talet. Foto: okänd, Eskilstuna stadsmuseum.
Till vänster om vestibulen hade bibliotekarien sitt tjänste- och arbetsrum. Bibliotekarie vid tiden för det nya bibliotekets öppnande var Ingrid Rosendahl som kom från Helsingborg och assistent var biblioteksbiträdet Hilma Pettersson-Berger. Personalen var till en början sysselsatt med katalogisering av bokbeståndet som vid öppningen bestod av 9.000 band.
Inredningen var av grönfärgad furu. Eskilstuna-Kuriren skrev om det nya biblioteket: ”Lokalerna göra ett ganska behagligt intryck. Det är endast den underliga gröna färgen som man inte förstår. Men den förstår väl arkitekten istället. Hemtrevlig verkar särskilt ungdomsavdelningen. De olika avdelningarna skiljs av glasväggar. Det finns blommor lite varstädes. Belysningsanordningarna förefalla ändamålsenliga och inbjudande. Det hela kunde - med en annan färg - måhända ha verkat ännu mera inbjudande, men färgen kan ändras om den blir för trist. Som det nya bokhemmet nu står färdigt att mottaga allmänheten är det både vackert och inbjudande och blir väl hemtrevligt i samma mån som det befolkas”.
Bibliotekets barn- och ungdomsavdelning öppnade några dagar efter invigningen, den 19 oktober. I barnavdelningens särskilda läsrum fanns sagoböcker och bilderböcker som de yngsta kunde glädjas åt. Elsa Beskows böcker liksom Ivar Arosenius bok ”Kattresan” var populära barnböcker vid denna tid.

Barn i biblioteket på 1920- eller 30-talet. Foto: okänd, Eskilstuna stadsmuseum.
Öppettiderna i biblioteket var under den första tiden begränsad: vuxenavdelningen var öppen måndagar, onsdagar och fredagar 12.00-13.00 och 17.00-20.00. Dessa öppettider utökades successivt. Ett tidigare tillämpat system med avgifter för låntagarna slopades nu, alla lån i det nya biblioteket var avgiftsfria. Alla som bodde i Eskilstuna eller dess omgivning kunde låna böcker på biblioteket. Eskilstuna hade fått ett folkbibliotek som var tillgängligt för alla.
Vilka böcker lånades då på Eskilstuna stadsbibliotek under de första åren? Bland de stora svenska romanförfattarna var August Strindberg, kanske beroende på sin radikalism, populär liksom Selma Lagerlöf. Jack Londons äventyrsromaner, till exempel ”Skriet från vildmarken”, lånades flitigt både av äldre och yngre låntagare. Lättsammare romantiska romaner, ofta skrivna av författare som är bortglömda i våra dagar, fanns också representerade i kortkatalogerna på biblioteket. Ellinor Glyn, författare till romantiska skandalromaner på 1920-talet, är ett exempel.
Huvuddelen av bibliotekets intäkter kom efter 1925 från Eskilstuna stad. Bibliotekets anslag uppgick under 1926 till 17.000 kronor, varav anslag från Eskilstuna stad 12.000 kronor. Återstoden kom från ABF (2.000 kronor) och gåvor från privatpersoner. Den 1 januari 1930 uppgick biblioteket helt i stadens ägo och blev Eskilstuna stadsbibliotek. Det hade nu gått mer än 40 år sedan Eskilstuna Arbetarebibliotek grundades och den långa vägen till ett kommunalt stadsbibliotek var fullbordad. I februari 1931 blev biblioteket också centralbibliotek för Södermanlands län.