Experimentverkstaden

Välkommen in i Experiment­verkstaden på Munktellmuseet och låt nyfiken­heten ta över.

Öppettider skolklasser:

Torsdag 28 september 8.30-16.00.

Fredag 29 september 8.30-16.00.

Främst för barn 5-12 år, men barn och unga i alla åldrar är välkomna.

Bokning krävs för skolklasser. Anmälan är öppen till och med 20 augusti. Behöver du avboka? Gör det i god tid, genom att mejla till kunskapsfesten@eskilstuna.se.

Max 300 personer får vistas samtidigt i lokalen. För att så många som möjligt ska kunna komma in i Experiment­verkstaden är tiden begränsad till max cirka 2 timmar.

I Experimentverkstaden kan eleverna prova på olika stationer och upptäcka experimentlusten i sig. Här finns stationer att se, känna, höra, göra, skapa, lära och uppleva!

Experimentverkstaden svarar upp mot skolans uppdrag enligt läroplanen. Här erbjuds ett aktivt lärande i form av skapande och under­sökande aktiviteter. Elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende stimuleras, och de får pröva att omsätta idéer i handling och lösa problem.

Exempel på stationer:

Släng dig i väggen: En storfavorit! Prova mäta kraft genom att springa rakt in i en madrasserad vägg. Hur kraftfullt kan du slänga dig i väggen?

Lutande tornet i pasta: Här får du prova på både hållfasthetslära och byggande. Testa att bygga broar eller torn med pasta och lär dig vilket sätt som blir mest hållbart.

VR och programmering: Sveriges första digifysiska science center erbjuder olika VR-stationer. Region Sörmlands stora satsning är något man helt enkelt måste uppleva!

Det är med andra ord ett riktigt upptäckar­mecka som byggs upp i Munktellmuseet. Här finns något roligt och givande för alla – både för de med spring i benen och för de som vill sitta och knepa och knåpa. Här får barn se, känna, höra, göra, konstruera, lära och uppleva det fina och lekfulla med vetenskap.

Vi vill sänka trösklarna till högre utbildning och skapa en tilltro till forskning, framtiden och vår demokrati.

Experimentverkstaden görs i samarbete med Munktellmuseet.