Eskilstunas 1700-tal

Kliv in i 1700-talets Eskilstuna! Peruker, pest, kungamord och stadsmodeller. Här finner du allt ifrån hemskheter, elände och död till kärlek, mod och vackra tyger. Möt några av de människor som levde och verkade i Eskilstuna på 1700-talet och utforska deras livsöden.

FAST UTSTÄLLNING

Utställningen står kvar på obestämd tid.

Olika aspekter av livet på 1700-talet

Utställningen belyser händelser och fenomen i Eskilstuna eller med koppling till Eskilstuna, som till exempel pesten år 1710, skatt på lyxvaror, bildandet av Fristaden och mordet på Gustav III. Mode, brott och straff, avföringshantering, mynt, mått, kakelugnar, sjukdomar och skjutssystemet är några av de aspekter av livet på 1700-talet som tas upp.

Elva levnadsöden

Vi möter också elva personer och tar del av deras levnadsöden baserat på bland annat bouppteckningar, domstolsprotokoll och husförhörslängder. Personerna kommer från olika samhällsklasser och levde under olika delar av århundradet, men det de har gemensamt är att de alla levt åtminstone en del av sina liv i nuvarande Eskilstuna kommun.

Ogift småbarnsmamma

Du får bekanta dig med en ung, ogift småbarnsmamma dömd för stöld, som lyckas överlista sina fångvaktare och rymma, en flicka och hennes far som kämpar för ersättning efter en olycka med häst och vagn, en adelskvinna som gifte sig av kärlek med en hantverkare i Fristaden, en ung sjuklig pojke som växer upp till general, en svärdfejare med förvånansvärt moderiktig garderob och en utfattig gammal korpral som på sin ålders höst får arbete som kyrkvaktare.