Eskilstuna för hundra år sen
Här får du veta mer om kvinnlig rösträtt, stadens kallbadhus och tidens hetaste mode!
Utställningen invigdes söndagen den 12 september 2021. Den 12 september var ett passande datum eftersom det var ett av datumen då riksdagsvalet hölls år 1921 och Sveriges, och Eskilstunas, kvinnor fick rösta för första gången.
Det glada 20-talet?
I utställningen Eskilstuna för hundra år sen får du titta närmare på en spännande tid - tiden efter ”det stora kriget” och spanska sjukans härjningar. I världen sprider sig ny musik, teknologi och mode och i Sverige får kvinnorna äntligen rösträtt. Man talar ofta om ”det glada 20-talet”, och visst är det en tid av lättnad, framtidshopp och nya tankar, men det är också en tid av stora förändringar, motstånd, osäkerhet och misstänksamhet. Hur var det egentligen att leva i Eskilstuna då, för 100 år sedan?
Fem olika fokusområden
I utställningen undersöker vi några delar av livet i Eskilstuna på 1920-talet. Fokus ligger på fem områden:
- Politik
- Industri
- Mode och skönhetsideal
- Kallbadhuset
- Fotografi och rörlig bild
Eskilstunabor leder dig genom historien
Du får möta flera olika Eskilstunabor från 1920-talet, och det är deras berättelser som leder dig genom historien. Pianisten Greta, rösträttskämparna Ellen och Erika, OS-medaljören Wivan, fotografen Esther och fru Laura Ekman är några av de som låter dig ta del av nöjen, arbete, kamp, bedrifter och vardagsliv i Eskilstuna för 100 år sedan. Hur bodde de drygt 30 000 Eskilstunaborna? Hur roade de sig och hur såg deras kläder ut?
Laura Ekmans klänningar
I utställningen finns både fotografier och föremål ur museets samlingar, som till exempel de vackra klänningarna som Laura Ekman burit vid hovet under sin tid som statsministerfru.
Kallbadhus och biograf
Kallbadhuset Sumpen, som under 1920-talet låg strax öster om Nybron och Biograf Rivoli, som låg på Careliigatan 4, har byggts upp som kulisser. Här kan du både leka dig in i historien och se glimtar ur den i form av filmklipp från tiden.