Fotosamling och arkiv

Eskilstuna stadsmuseum har omkring 350 000 fotografier och negativ samt en mängd handlingar i de olika personarkiven.

I Sök i samlingar kan du själv söka bland fotografier, dokument, kartor föremål.

Olika sorters fotografier

Eskilstuna stadsmuseum har omkring 350 000 fotografier i sina samlingar. Fotosamlingen består av äldre unika tekniker, glasplåtsnegativ, plastnegativ, påsiktsbilder, diapositiv och fotofiler. Vi har även flertalet fotoalbum.

Våra större samlingar

Vårt uppdrag består i att vårda, förteckna och digitalisera samlingarna. Bland våra större samlingar finns välkända Eskilstunafotografer så som Teddy Aarni, Rolf Bergström, Lars-Eric Rannegårdh och Ateljé Drott. Vi har även foton från de tidiga ateljéfotograferna som var verksamma i staden.

Kvinnliga fotografer

Museet har just nu ingen aktiv insamling av fotografier, men vi tar gärna emot foton från kvinnliga fotografer verksamma i Eskilstuna under 1900-talet som gåva.

Vi hjälper dig

Om du söker bilder på något speciellt är du välkommen att kontakta oss via mailadressen samlingar.stadsmuseet@eskilstuna.se

Använd gärna våra foton. Följande gäller:

  • Det går bra att ladda ner fotona (högerklicka och välj "spara som") och ha dem för eget bruk.
  • Vill du lägga upp ett av våra foton på en hemsida ska museet kontaktas först. Det går nästan alltid bra, så länge fotografens namn anges. Vi vill även att det länkas till vår hemsida.
  • Tidningar behöver också inhämta tillstånd för att få publicera museets foton.
  • Önskas ett foto till en bok som ska publiceras kan en högupplöst fotofil beställas. För dessa tar vi ut en avgift på 300 kr. Fler än fem fotofiler kostar 250 kr per styck. Fler än tio fotofiler kostar 150 kr styck.
  • Museet har i dagsläget ingen möjlighet att skriva ut foton på särskilt fotopapper.
  • Lågupplösta filer kostar i normala fall inget. Önskas material som ännu inte blivit skannat kan detta tas fram och skannas. Den första arbetstimmen är gratis, därefter debiteras en avgift på 800 kr per påbörjad timme.

För bildbeställningar och frågor om hur du får använda museets foton, kontakta: samlingar.stadsmuseet@eskilstuna.se

Stadsmuseet har ännu bara lagt ut en liten del av sin stora samling i Sök i samlingar. Hittar ni inte det ni söker, kontakta oss för hjälp.

e-post: samlingar.stadsmuseet@eskilstuna.se

De handlingar som finns i de dryga 300 personarkiven är av varierande slag. Det finns kokböcker, brev, dikter, skisser, arbetsintyg, betyg m.m. Samlingarna kommer från mer eller mindre kända eskilstunabor samt vissa föreningar och företag. De äldsta handlingarna är daterade till slutet av 1700-talet.