Lägg edra tvättbekymmer i denna säck!

Den här tygpåsen från Fröslundatvätten skänktes till Eskilstuna stadsmuseum år 2019. Givarens föräldrar bodde i Fröslunda i början av 1950-talet. En tid då tvätt var ett kvinnoarbete och många bostäder saknade badrum.

Fröslundatvätten på 1950- och 1960-talet

Fröslundatvätten öppnade 1954 bredvid Stiftelsen Hyresbostäders panncentral i Fröslunda, med ingång från Hästskobacken. Kunderna fick lämna in sin tvätt på tvättexpeditionen där den sorterades, vägdes och märktes med ett nummer. Märkningen kunde bara ses under en speciell lampa med ultraviolett ljus. Expeditionsföreståndaren lämnade sedan ut en tvättnota på det som lämnats in. Den första föreståndare hette Gullan Thelin och den första tvättmästaren var Tage Larsson. Under den högtidliga invigningen visade Larsson upp de tio tvättmaskinerna och de två strykaggregaten som kunde ånga plaggen släta. Det ena var till för rockar och det andra för skjortor. Skjortaggregatet var mest avancerat då det även kunde vika plaggen. Både strykaggregat och manglar drevs med ånga från den intilliggande panncentralen. Det fanns också en särskild maskin som var till för kemtvätt.

Påstvätt

Kunderna kunde välja på olika servicenivåer. Den billigaste kallades påstvätt. Då ingick varken mangling eller strykning men å andra sidan gick det att hämta upp den rena tvätten redan dagen efter. Om någon knapp hade lossnat sydde personalen i den utan kostnad, men övriga lagningar kostade extra. Förutom tvättservice gick det att boka in självtvätt. Målgruppen för självtvätten var ”husmödrar”, alltså hemmafruar, som hade möjlighet att tvätta på dagtid. I anslutning till tvättrummen fanns även ett lekrum med ett litet bord, små stolar och några leksaker för yngre barn. Självtvätten var anpassad för tre husmödrar åt gången och tre maskiner av olika storlek och kapacitet var tillgängliga.

Kungen över stället

Roger Pedersen, som växte upp i Fröslunda, berättar att hans mamma brukade boka självtvätt tillsammans med två grannfruar. Det var inte tal om att pappan skulle delta eftersom det var på dagtid, men ibland fick Roger som åtta- nioåring följa med och hjälpa till att vika och packa de rena lakanen efteråt. Då kunde han bli mutad med lite godis för att bli mer motiverad. i Lilla Fröslundaboken – berättelsen om Fröslundas historia anges att både hjälp och mangling ingick i priset för självtvätt och Roger minns mycket riktigt att det bara var tvättchefen som fick ställa in maskinerna och sköta mangeln.
”Dom få gånger jag var där, så kommer jag ihåg en man. Han var liksom kungen över stället och man var rädd för att göra någonting fel. Och det var lite skyltar så där att: rör inte det och det. Ja förhållningsregler helt enkelt. Så man fick ju bara vara med och vika tvätt och så vidare. När tvätten kom ut på andra sidan så tog man hand om den och så var man två stycken då som skulle vika ihop lakan och lite större grejor. Och när jag hjälpte till, det var ju när min mamma kanske inte fick hjälp av någon grannhustru just då.”

Bil till långväga kunder

Fröslundatvätten hade också en egen bil som körde runt och hämtade upp tvätt hos mer långväga kunder. Ing-Britt Borg som växte upp på Norr minns att familjen lade undan pengar till att skicka alla lakan på tvätt en gång i månaden. De rullades ihop till ett stort knyte och lämnades till mannen som körde bilen. Den rena tvätten kom sedan tillbaka i en stor trälåda och Ing-Britt fick då hjälpa sin mamma att plocka upp och pricka av allting på en lista. De starkaste minnena är av hur gott det doftade och att de manglade lakanen var fint vikta och lena som sammet. Ing-Britt hade två syskon och med tre barn var familjen kvalificerad för att bo i ett så kallat barnrikehus. Hon berättar att det var bra standard där och väldigt fint. I källaren fanns till och med en tvättstuga. Där fanns dock inga tvättmaskiner utan stora kar för blötläggning och skrubbning på traditionellt sätt.

Tretton tvättstugor

År 1965 öppnade tretton tvättstugor i Hyresbostäders olika hus i Fröslunda. Var och en innehöll en tvättmaskin, en centrifug och en torktumlare. Hyresgästerna fick boka tid och låna en nyckel mot depositionsavgiften fem kronor. Fröslundatvätten fortsatte en tid att tvätta åt privatpersoner men uppgick så småningom i den stora industritvätten som tar hand om Mälarsjukhusets tvätt. Denna har haft flera namn genom åren men ofta rätt och slätt kallats för ”Landstingstvätten”. Idag heter den Elis Textil Service. I den ursprungliga Fröslundatvättens lokaler öppnade år 2017 Alvägens förskola med plats för 100 barn.

Källor

Intervju med Ing-Britt Borg år 2022
Intervju med Roger Pedersen år 2022
Lilla Fröslundaboken- berättelsen om Fröslundas historia. Red. Anna-Lisa Alm. Boken är resultatet av en studiecirkel år 2001–2002

Har du ett föremål du vill skänka till museet? Här kan du läsa mer.