Fröslundapromenad med bildjakt

Har du hört uttrycket "Fönstren är husets ögon"? I Fröslunda finns många fina fasader, fönster och balkonger! Har du ögonen med dig när du promenerar? Kanske upptäcker du något du aldrig har sett förut och lär dig något du inte visste!

Har du sett våra andra bildjakter? Här hittar du fler kluriga bildpromenader!

Nio bilder och nio frågor

Nedan ser du nio olika bilder som alla är tagna i Fröslunda i Eskilstuna. Platserna på bilderna hittar du utmed den markerade rutten på kartan. Du börjar och slutar din promenad i Fröslunda centrum. Sträckan är ungefär 1 km lång. Ett tips när du letar efter platserna är att tänka ”fågel, fisk eller mittemellan”.

Till varje bild finns en fråga. Svaret på frågan finns i närheten av det du ser på bilden. Dessutom får du ledtrådar till platsen i stycket ”visste du att”. När du har gått varvet runt har du kanske svarat på alla de 9 frågorna?

Hoppas att du får en trevlig stund och att du upptäcker hur fint Fröslunda är!

Lycka till!

Vinnare

Vinnare i tävlingen som avslutades i början av mars 2022 blev Bodil. Vinnaren är underrättad.

Rätt svar

De rätta svaren hittar du här.

Utskriftsvänlig version

Här finns en utskriftsvänlig version av bilder, frågor och karta. , 3 MB.

Karta med markerad promenadrutt

Här finns en större karta som du kan zooma/zooma ut i. 

Rundan startar och slutar vid den röda pricken i Fröslunda centrum.

Bilder och frågor

Fråga 1

Hur många bänkar finns det vid den här fina stenläggningen? Ledtråd! När det har snöat är det bra att veta att stenläggningen finns där det brukar vara en damm eller fontän på sommaren.

Visste du att namnet Fröslunda kommer från en gård, och för ännu längre sen från den nordiska mytologins fruktbarhetsgud Frö?

Det finns flera fornlämningsområden där det har hittats yxor, gravar och andra fynd i Fröslunda. Det har funnits människor här länge.

Närbild på stenläggning av kantiga skifferplattor i olika storlekar.

Fråga 2

Vilket nummer har huset som den här skylten sitter på?

Visste du att det fanns mer än 20 små butiker runtomkring i Fröslunda innan centrum byggdes? Det var alla möjliga slags butiker. I nästan varje kvarter fanns en mjölkbutik.

Närbild på en fasadskylt där det står Parfymeri med blå bokstäver.

Fråga 3

Vad heter lekplatsen som ligger på den gård där du hittar den här balkongen?

Visste du att här byggdes Fröslundas första förskola 1956? Den ligger bra här inne på gården, med en liten pulkabacke för dem minsta.

Tips! Det finns många balkonger med snygga mönster i Fröslunda.

Närbild på balkong med korrigerad plåt i gråblått som kantskydd. I plåten finns ett uppehåll där det istället finns ett sick-sackmönster av smidesjärn.

Fråga 4

Hur många röda fält, som dem på bilden, finns på den här sidan av byggnaden?

Visste du att Fröslunda var en ABC-stad? I stadsdelen skulle det finnas arbeten, bra bostäder och centrum med god service.

I Fröslunda fanns det därför tandläkare, konditori, bank, skola, butiker och mycket annat. Det var en stad i staden. Detta sätt att bygga en stadsdel blev internationellt känt.

Närbild på röda smala träribbor som lår lodrätt. I mitten finns ett tjockare parti i ljusgult av ett annat, lite skrovligt material.

Fråga 5

Vad heter den väg som börjar där den här skylten sitter?

Visste du att anledningen till att det finns bergsknallar och uppvuxna träd är för att det var viktigt att husen byggdes i den natur som fanns i området? Det gör att gatorna inte är raka utan slingrar sig upp för backen.

Blå och vit vägskylt med texten "Idag är en bra dag att ha en bra dag".

Fråga 6

Hur många likadana korgar, som den på bilden, finns i den här lekställningen?

Visste du att det byggdes många lekplatser till dem tusentals barnen som bodde i Fröslunda? Det finns både mindre och större
lekplatser.

Landskaps- och trädgårdsarkitekten Ulla Bodorff engagerade sig för att både vuxna och barn skulle få en bra boendemiljö.

Närbild på repstege och rep i en lekpark. I mitten hänger en slags rund, flätad gunga.

Fråga 7

Vad finns i det här huset idag?

Visste du att i det här huset låg Centraltvätten från 1949? Där kunde man lämna in sin tvätt eller tvätta själv i självtvätten. Det fanns också ett lekrum för barnen.

I andra änden av huset låg panncentralen där man eldade för att lägenheterna i Fröslunda skulle få värme och varmvatten. Först eldade man med ved, sedan kol och olja.

Gul tegelfasad med tre trianglar i mönstret. I den mittersta triangeln finns ett fönster - även det i form av en triangel.

Fråga 8

Hur många våningar har det här huset?

Visste du att den här platsen tog emot utländska besök när den var ny för att den var så modern? Där fanns rum för olika ämnen, som tex naturkunskap, maskinskrivning, teckning mm. Maten lagades i restaurang Lidos kök och biografen Forum användes ett tag som aula. Lido och Forum låg i centrum.

Övre delen av en byggnad med fyra stora fönster och en frans balkong.

Fråga 9

Vad är det röda du ser bakom det här fina staketet?

Visste du att mittemot den här platsen låg Jersenius konditori? Det var ett av de första ställena där man kunde titta på TV. Man var tvungen att beställa bord i förväg, men många stod gärna och tittade eftersom sittplatserna tog slut!

Närbild på en röd plåt eller planka. Framför den finns fyra svarta metallrutor.

Nu är bildjakten slut. Hoppas att det har gått bra!