Salad Hilowle

Den 25-26 augusti är det premiär för Salad Hilowles nya opera-performance Enighetens färd. Verket innehåller nyskriven musik och koreografi och är en fristående del av utställningen Enighetens färd som just nu visas på museet.

ENIGHETENS FÄRD
18 mars – 27 augusti

Salad Hilowle, född 1986 i Mogadishu, Somalia, är en stockholmsbaserad konstnär som spårar historiska berättelser och erbjuder nya sätt att läsa vår historia. Han gräver djupt i arkiv och med sitt konstnärliga arbete synliggör han svarta subjekt i svensk konst och kulturhistoria och väcker frågor om kolonialism, marginalisering och rasifiering.

Med utgångspunkt i sin egen biografi – uppvuxen i en somali-svensk familj i en mellanstor stad – med en bakgrund inom film, kultur och media omfamnar Hilowle en subjektiv läsning av arkivet och utforskar idéer om minnen, plats och synlighet.

I utställningen visas skulptur, installation, fotoverk och det hyllade videoverket Vanus Labor.

Opera-performance

Den 25-26 augusti är det premiär för Enighetens färd, ett opera-performance av Salad Hilowle. Enighetens färd kretsar kring ön Saint-Barthélemy i Karibien, en före detta svensk koloni. Verket utgår från arkivmaterial om den nästan hundraåriga svenska kolonialmakten på ön och handlar om trauma, revolt, folkdans, men också om att hitta sin plats i världen.

Manus och text: Salad Hilowle
Musik: Christopher Cook
Solist: Sanna Gibbs
Koreograf: Savannah Hanneryd
Scenografi: Pål Rodenius
Ljusdesign: Ivan Wahren
Producent: Christian Rossipal
Ljuddesign: Jonathan Dakers
Grafisk form: Oskar Laurin