Marianne Ebeling

Under våren visar Eskilstuna konstmuseum en separatutställning med konstnären Marianne Ebeling. Utställningen baseras på en större donation till Ebelingmuseet och de färgstarka målningarna visas för första gången i en samlad presentation.

MARIANNE EBELING
17 april – 16 juni 2024

Marianne Ebeling (1930–1979) var en svensk målare, grafiker och tecknare. Hon utbildade sig på Valands konstskola i Göteborg men var uppvuxen och verksam i Torshälla. Som äldsta dotter till konstnären Allan Ebeling växte Marianne Ebeling upp i ett kreativt hem där konsten och skapandet hade en given plats. Hon visste tidigt att hon ville bli konstnär.

Efter studierna på Valand livnärde sig Marianne Ebeling som konstnär. Under 1960- och 70-talet ställde hon ut flitigt, både separat men hon deltog också i flera samlingsutställningar. Bland annat var hon en återkommande deltagare på Sörmlandssalongen.

Ebeling målade figurativt i framför allt olja och akvarell och använde sig ofta av kraftfulla och karakteristiska penseldrag. I utställningen på Eskilstuna konstmuseum visas en rad färgstarka oljemålningar – porträtt, landskap, interiörer och sjukhusbilder och i montrar visas också ett urval av hennes teckningar.

Verken är en del av en större donation som inkom till Ebelingmuseet 2020. Marianne Ebeling finns i konstmuseets samling men genom de inlånade verken ges möjligheten till en breddad bild av konstnärskapet. De visas här för första gången i en samlad presentation.

Bild överst på sidan: Marianne Ebeling, Självporträtt, 1971, olja på duk, bild beskuren.