Ellen Ehk Åkesson

Konstnären Ellen Ehk Åkesson fick Carl-Axel Valéns konststipendium 2022. På Eskilstuna konstmuseum visade hon utställningen Wonderland.

WONDERLAND
22 oktober 2022 – 29 januari 2023

Konstinstallation The River med verk av konstnären Ellen Ehk Åkesson. I ett mörkt rum på ett mörkt bord är gröna, blanka ovala verk i keramik placerade jämte varandra.

The River. Fotograf: Markus Åkesson.

Skogen är Ellen Ehk Åkessons främsta inspirationskälla, och i utställningen Wonderland visade hon skulptur i brons, glas och keramik med skogens mystik som tema. Det centrala verket i utställningen var installationen The River, där Ehks släta keramiska stenar gestaltar en stilla flodbotten. Verket är ett samarbete med ljudkonstnären Jan Carleklev som i dialog med Ellen Ehk har skapat ljudverket The Unknown Forest.

Ellen Ehk Åkesson är född 1976 i Nybro och är utbildad vid bland annat HDK-Valand i Göteborg och Capellagården på Öland. Hon har sin ateljé i före detta glasbruket Pukeberg och arbetar även som konstnär på Orrefors Kosta Boda, i glasbruket i Kosta. Med Småland som bas har Ellen Ehk Åkesson ställt ut över hela världen.

Carl-Axel Valéns stiftelse

Carl-Axel Valéns stiftelse delar årligen ut ett konststipendium med syfte till fortbildning för konstnären. I stipendiet ingår även en utställning på Eskilstuna konstmuseum.

Ellen Ehk Åkesson får Carl-Axel Valéns konststipendium 2022 på 200 000 kronor med motiveringen:

❞Ellen Ehk Åkesson har utvecklat en alldeles egen skulptural bildvärld där hon använder sin djupa hantverkskunskap som en slags förstärkare. Hon låter materialen, keramiken och glaset slå an tonen, som en vibrerande basgång ur vilken objekten växer fram. Juryn fascineras av Ellen Ehk Åkessons unika konstnärskap, av att hon ständigt överraskar och förnyar utan att släppa taget om sitt starka karaktäristiska uttryck.

Hennes verk är autonoma solitärer som bär egna narrativ och som, när de får samlas i grupp bjuder in till nya berättelser, till förföriska landskap av färger och former. Ehk Åkesson spelar med kontraster, mellan det blankaste blanka och mattaste matta. Hon träffar den exakta balansen mellan välbehag och obehag, mellan det sorgesamma och det lustfyllda. Där, i Ellen Ehk Åkessons landskap, vill vi få vandra.❞

Jury: Bianca Maria Barmen, Maj Sandell och Pia Lagewald


Läs mer om Carl-Axel Valéns stiftelse och tidigare stipendiater.