CARL-AXEL VALÈNS STIPENDIATER

När Carl-Axel Valéns stiftelse firade 15 år arrangerades en jubileumsutställning med samtliga konstnärer som fått stiftelsens stipendium. 24 samtidskonstnärer bjöd på allt från textila verk, grafik, måleri, skulptur och glaskonstverk, till ljud- och videoverk.

CARL-AXEL VALÈNS STIPENDIATER
2006–2021
18 september – 13 februari 2022

Medverkande konstnärer:

Nina Bondeson, Ellen Cronholm, Synnöve Pohjola Ejdetjärn, Leif Elggren, Urban Engström, Carolina Falkholt, Frida Fjellman, Oscar Furbacken, Paul Grähs, Elisabeth Henriksson, Alexandra Kern, Fredrik Lindqvist, Minako Masui, Gunnar Nehls, Maria Nordin, Joakim Ojanen, Jenny Olsson, John Rasimus, Märit Runsten, Astrid Sylwan, Cajsa von Zeipel, Charlotte Walentin, Knutte Wester och Katrin Westman.

Carl-Axel Valéns stiftelse samarbetar med Eskilstuna konstmuseum och i stipendiet ingår, förutom en summa pengar, en utställning på konstmuseet.

År 2021 firade stiftelsen sitt 15-årsjubileum och samlade tillsammans med museet alla konstnärer som mottagit stipendiet, för att se var de befann sig i sin konstnärliga verksamhet..

Bild överst på sidan: Let's just be friends again, you know I love you!, 2021, av Joakim Ojanen. Belleville I och III, 2021, av Alexandra Kern.

Ett stort utställningsrum med vita väggar och grått golv. På väggarna hänger tavlor och längst in i rummet syns en installation med svart glas i form av en pöl på golvet och blå neonrör hängandes över likt blixtar.

Verk av konstnärerna, fr v: Elisabeth Henriksson, Gunnar Nehls, Frida Fjellman och Carolina Falkholt.

Närmast i bild syns ett konstverk bestående av ett svart bord med en liten strykbräda på, med text och måleri på. Bakom är en vit vägg med två stora målningar.

Ett bord, 2005–, pågående arbete, av Nina Bondeson. På väggen, Belleville I och III, 2021, av Alexandra Kern.

Till vänster i bild är ett konstverk av Joakim Ojanen: Ett stort huvud med hängande öron, fyra ögon, näbb med tänder och en blomstjälk som går från näsan upp till huvudet där en blomma ligger. I bakgrunden, till höger i bild, syns en hög vägg med en serie färgstarka grafiska blad av John Rasimus.

Big Beige Pattern Head with Orange Flower Nose, 2021, av Joakim Ojanen. Till höger: In the Face, 2020–2021, av John Rasimus.

Ett stort ljust utställningsrum med olika installationer och konstverk i bakgrunden. Närmast i bild står ett vitt podium med ett gråbrunt konstverk av papper.

Tussock, 2021, av Märit Runsten. I bakgrunden, fr v: Delar av Palmyra, 2020, av Ellen Cronholm. Hoppet dör sist, 2021, av Fredrik Lindqvist. Y & B där motsättningen är som störst, 2020, av Leif Elggren.

Ett mörkt rum med en film som projiceras på ena väggen.

You Can't Show My Face, 2021, videoverk av Knutte Wester.

Närmast i bild är ett litet konstverk i ljust glas. Verket heter Kotteman och påminner om en kotte i formen, men med öron och ögon och en glad mun. I den suddiga bakgrunden syns ett större brunt glasverk på podium och färgstarka målningar på vägg.

Kotteman, 2021, av Paul Grähs. I bakgrunden: Den store ledaren, av Paul Grähs. Jag fyller dig med sand från Ön så att du inte blåser bort, 2020, av Astrid Sylwan.