Ayedin Ronaghi

Här på Eskilstuna konstmuseum visade han sin första separatutställning på museum.

THE GATHERING
13 mars – 22 augusti 2021

Ayedin Ronaghi är filmare i grunden. När han kom in på Konstfacks konstutbildning skrev han på pärmen till sitt anteckningsblock: ”Glöm inte att du är här för att göra film!”. Ändå leder utbildningen honom fram till det textila materialet. Den persiska mattan visade sig kunna berätta hans historia och visualisera hans konstnärliga intention.

Här på Eskilstuna konstmuseum visade han sin första separatutställning på museum. Utställningen med titeln ”The Gathering”, på svenska ”Sammankomsten”, kan väcka frågor kring våra familjetraditioner, vår historia och vilka normer som formar oss till den vi är idag.

Den persiska mattan är en stark kulturell symbol, full av små berättelser och stora historier. Någon har knutit den, ägnat timmar, omsorg och år av kunskap, låtit handens vana rörelser forma den och dess mönster. Människor och generationer har tillbringat år av tid på dessa mattor. Här har familjesammankomster och middagar ägt rum och på så sätt format en hel kultur och dess historia. En historia som också vittnar om splittringar på grund av decennier av våldsamma konflikter, (en statskupp, den islamiska revolutionen, kriget mot Irak och årtionden av spända relationer till väst), som lett till stora samhällsproblem som följd.

I sitt konstnärskap fokuserar Ayedin Ronaghi på dessa sammankomster och den splittring som uppstått i familjer och vänskapskretsar, då konflikterna varit så svåra att alltför få velat prata om dem. Istället har de tystats ner och sammankomsterna med måltider som dukats upp på vackert dukade bord, och som sedan intagits på de stora mattorna har varit närmast heliga. Där och då råder inga konflikter. Genom att använda mattan som symbol för denna splittring repar han upp dem. Knut för knut. Tråd för tråd. Det är ett mödosamt och långsamt arbete. Det pågår i månader. En ordlös handling som symboliserar de outtalade, svåra och såriga samtalen, men också något alldeles eget och nytt.

Ayedin Ronaghi är född 1986 i Tehran, Iran, uppvuxen i Sverige. Han är verksam i Stockholm och tog en masterexamen i fri konst från Konstfack 2019, där han visade delar av ”The Gathering” första gången. Hans verk har även visats på Rian designmuseum i Falkenberg och på Norrtälje konsthall utanför Stockholm.

Välkommen in på visning!

Mattornas språk – Recension av Macarena Dusant på Kunstkritikk.se

"Ayedin Ronaghis metodiskt uppknutna och transformerade mattor på Eskilstuna Konstmuseum vibrerar av tystnad och undertryckta konflikter."

Läs hela recensionen här