Astrid Göransson möter Augusta Strömberg

Astrid Göransson och Augusta Strömberg möttes första gången på Medicinhistoriska museet i Uppsala år 2015. Nu möts de igen i ett visuellt samtal: Augusta Strömbergs målningar från tiden hon var inlagd på mentalsjukhus och nya arbeten av Astrid Göransson.

”JAG KAN FRAMSTÄLLA EN MÄNNISKA, ATT HON LEVER"
23 september 2023 – 25 februari 2024

Svartvit teckning. En kvinna håller sin högra hand för pannan. Ur munnen kommer något svart som hon fångar upp med sin andr ahand och låter det ringla i en spiral framför sig. Video still ur en animation med titeln Ån, av konstnären Astrid Göransson.

ÅN, Astrid Göransson, 2023, film still

Detalj av en teckning i dova brun-grå färger. Ett rum avtecknat uppifrån och framifrån på samma gång. I mitten av rummet står en kvinna i klänning. Konstnären är Augusta Strömberg och teckningen skapades 1927.

Levernesteckning, detalj, Augusta Strömberg, 1927

Astrid Göransson, född 1956, och Augusta Strömberg, född 1866, möttes första gången på Medicinhistoriska museet i Uppsala år 2015. Nu möts de igen i ett visuellt samtal, i en utställning som består av två delar: Augusta Strömbergs målningar och nya arbeten av Astrid Göransson – animationer, skulpturer och en installation.

Astrid Göranssons konst är i grunden starkt personlig, sammanhållen av en existentiell och medmänsklig nyfikenhet som oförväget prövar sig fram i mötet med det främmande. Astrid Göransson är uppmärksammad för sina animationer och sina offentliga verk. Hon har studerat på Konstfack, Målarskolan Forum och Konsthögskolan Valand.

Augusta Strömberg studerade teckning och måleri på Tekniska skolan för kvinnliga lärjungar (nuvarande Konstfack). Hon lärde sig även att fotografera och reste till New York 1896 för att öppna porträttateljé. År 1900 blev hon inlagd på Uppsala Hospital och Asyl. Augusta Strömberg blev aldrig utskriven, hon dog på Beckomberga sjukhus 1954.

”Om dagarna sitter hon vanligen orörlig på en bänk, mycket rak i ryggen, med hufvudet något tillbakaböjt och ögonen slutna, högra handen intill pannan skuggande öfver ögonen och med venstra handen hållande en stor bibel horisontellt några cm. nedan hakan.”

Texten ovan är ett utdrag ur Augusta Strömbergs journal, Status praesens den 1 juli 1902.