Salad Hilowle

I museets största rum för tillfälliga utställningar presenterar vi Salad Hilowle.

ENIGHETENS FÄRD
18 mars – 27 augusti

Salad Hilowle, född 1986 i Mogadishu, Somalia, är en stockholmsbaserad konstnär som spårar historiska berättelser och erbjuder nya sätt att läsa vår historia. Han gräver djupt i arkiv och med sitt konstnärliga arbete synliggör han svarta subjekt i svensk konst och kulturhistoria och väcker frågor om kolonialism, marginalisering och rasifiering.

Med utgångspunkt i sin egen biografi – uppvuxen i en somali-svensk familj i en mellanstor stad – med en bakgrund inom film, kultur och media omfamnar Hilowle en subjektiv läsning av arkivet och utforskar idéer om minnen, plats och synlighet.

I utställningen visas skulptur, installation, fotoverk och det hyllade videoverket Vanus Labor. Som finissage kommer Salad Hilowle även att presentera ett nytt perfomanceverk med samma titel som utställningen: Enighetens färd (2023).

Salad Hilowle tog sin masterexamen i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2020. Samma år tilldelades han Bernadottestipendiet för sitt arbete med att synliggöra människor med afrikanskt ursprung i svensk konsthistoria.

Bild: Detalj av en modellstudie på Pierre Louis Alexandre. Tecknad av konstnären Ferdinand Stoopendaal.